Ebben a receptben cukor mellett glükózszirup is található. A glukózszirup abban segít, hogy az édességek krémesebbek és selymesebbek legyenek, és, hogy a bennük lévő cukor ne kristályosodjon vissza. Ha nem kapunk a boltban, pillanatok alatt összedobhatjuk otthon.
Az édességnek a pektin adja a zselés állagot. A pektin gyümölcsökből kivont, természetes, vegán zselésítő anyag, mely megtalálható a dzsemfixáló porokban is. Régebben macerás volt beszerezni, de most már szerencsére minden nagyobb hiperben megvehetjük!
A zselécukrot télen fagyasztott gyümölcsből készítsük!
1 db 20x20 cm-es formához:
A glükózsziruphoz (ennek csak egy része kell majd a receptbe!):
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg víz
- késhegynyi borkősav vagy citromsav
- cukorhőmérő
- Tedd az összes hozzávalót egy vastag fenekű lábosba. Keverd össze, majd tedd nagy lángon a tűzhelyre.
- Melegítsd a szirupot, míg a hőmérő 115 fokot nem mutat. Közben ne kevergesd!
- Húzd le a tűzről és öntsd befőttesüvegbe. Tárold sötét, szobahőmérsékletű helyen.
A zselécukorhoz:
- 75 dkg bogyós gyümölcs (a fagyasztott is tökéletes!)
- 30 + 20 dkg cukor
- 2 ek víz
- 15 dkg glükózszirup
- 3 dkg pektin
- 1 ek citromlé
- finomított kristálycukor a tálaláshoz
- Tedd a gyümölcsöt 300 g cukorral és 1 ek vízzel egy vastag fenekű lábasba. Forrald fel és főzd pár percig, míg meg nem puhul.
- Végy egy szitát vagy szűrőt és nyomkodd át rajta a pépet. A magokat dobd ki.
- Keverd a maradék cukrot el a pektinnel. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a gyümölcspürét.
- Hevítsd a pektines gyümölcspürét a folyékony glükózzal és citromlével, vastag fenekű lábasban minél gyorsabban 105-110 fokosra.
- Végy egy 20x20 cm-es tálat és béleld ki frissentartó fóliával. Öntsd bele a gyümölcspürét és hagyd, hogy teljesen megszilárduljon. Ehhez jó pár órára szükséged lesz!
- Vedd a zselétömböt ki a helyéről és éles késsel vágd falatnyi darabokra.
- Ha szaloncukrot csinálnál belőle, mártsd a darabokat felolvasztott étcsokiba. Ha nem, hempergesd csak simán finomszemcséjű kristálycukorba. Kínáld azonnal, vagy tárold jól záródó dobozban akár egy hétig!