Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsebpénz – Így tanítsd meg gazdálkodni a gyereket!

default user icon
MME
Adjunk vagy ne adjunk zsebpénzt a gyereknek? Ha igen, hány éves kortól és mennyit? Ha nem, hogyan tanul meg gazdálkodni a pénzzel? A legtöbb szülőben előbb-utóbb felmerülnek ezek a kérdések.

Míg korábban csak készpénzt tudtunk a gyerekeknek adni, ma már sok kamasznak van bankszámlája, kártyája, így utalással is intézhetjük a családon belüli pénzügyeket. Taba Máté, a MegtakaritasGyerekeknek.hu  oldal szakmai vezetője mondja el, hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a zsebpénzzel gazdálkodni.


1. Beszéljük meg!

Ha gyermekünk értékesebb dologra gyűjt, esetleg szeretné kipróbálni maga beosztani a nagyszülőktől, rokonoktól kapott pénzt, érdemes fontolóra venni a zsebpénz bevezetését, hiszen így tanulhatja meg, hogyan kell megtakarítani. Előtte beszéljük meg, hogy pontosan mennyi pénzt fog kapni, milyen időközönként. A kisebbeknek adhatunk akár néhány száz forintot hetente, míg a nagyobb, 14 éves kor feletti diákoknak havonta akár 5–10 ezer forintra is szükséges lehet.

2. Jusson is, maradjon is

Elsőre csábító lehet az összegyűjtött pénz, ezért fontos, hogy beszélgessünk gyermekünkkel arról is, mire szeretné költeni a zsebpénzt, vagy mire szeretne spórolni. Ennek tudatában beszéljük át, hogyan takarékoskodjon ahhoz, hogy sikerüljön megvásárolni azt, amire vágyik.

3. Hibázni szabad

Az egyik leglényegesebb szabály, hogy hagyjuk hibázni a gyermekünket. Természetesen előre határozzuk meg, mi az, amire nem költheti a pénzét, például életkorához nem illő szórakozásokra vagy termékekre, de ezt leszámítva adjunk neki szabad kezet a költekezéshez, hiszen csak így tanulhat meg felelősen bánni a pénzzel.

4. Mindennek megvan az ára

Ha egy hónapban több pénzre lenne szüksége, vagy ki kell pótolni valamennyivel a megtakarítását, tegyük meg, de számítsunk fel érte egy jelképes „kamatot”, amit a következő hónapban vonjunk le az akkori zsebpénzből. Ezzel megtanulja, hogy az előre meghitelezés mindig pénzbe kerül.

5. A büntetés nem megoldás

Ha büntetni szeretnénk, csak akkor tegyük a zsebpénz megvonásával, ha az elkövetett hiba is a zsebpénzhez kapcsolódik, például ha általunk tiltott dologra költötte azt, vagy ha nem végezte el a házimunkát, amiért a zsebpénzét kapná. Akkor, ha nem végez el bizonyos, a zsebpénzhez nem kapcsolódó feladatokat, ne vonjuk el tőle a pénzt!

Forrás: metropol.hu 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss