Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zongorabillentyű (karácsonyi aprósütemény)

45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál liszt
  • A tojáshabhoz:
  • 1 db tojásfehérje (nagy)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő (el is hagyható)
  • 1 mokkáskanál citromlé (vagy pár csepp ecet)

Elkészítés

Elkészítés: A darált diót keverjük össze a porcukorral és a reszelt citromhéjjal, adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Közben, ha nagyon ragadna a kezünkhöz, szórjuk meg a liszttel, és úgy gyúrjuk tovább.

Ezután morzsával megszórt felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra (én zsemlemorzsával megszórt sütőpapíron nyújtottam ki, és közben többször beliszteztem a sodrófát).

A tojáshabhoz egy kisebb tálba szitáljuk bele a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét és a citromlevet, kézi habverővel kezdjük el jó habosra keverni (legyünk kitartóak, mert jó néhány percig kell keverni, hogy kellően sűrű, de kissé még folyós habot kapjunk).

Az előzőleg vékonyra nyújtott diós tészta tetejére egyenletesen kenjük rá a habot, majd éles késsel (vagy derelyevágóval) ízlés szerint szeleteljük fel. Késsel óvatosan alányúlva helyezzük a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.

Toljuk 100 fokra előmelegített sütőbe, és szárítsuk 15-20 percig (én légkeverésnél 100 fokon, 15 percig szárítottam). Vegyük ki a sütőből, és a tepsin hagyjuk kihűlni. Pár perc után késsel alányúlva óvatosan válasszuk le a sütőpapírról, és úgy hűtsük tovább.

A teljesen kihűlt süteményt fogyaszthatjuk azonnal, de száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltarthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss