Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az erkélyen is lehet kiskerted, ha ezekre odafigyelsz

default user icon
MME
A sokszor kétes minőségű, ráadásul drága zöldségek helyett érdemes saját termesztésűeket választani. Ezekkel a tippekkel könnyedén nevelhetünk saját palántákat.

Nem csak a kerttel rendelkezők kiváltsága a friss, saját termesztésű zöldség és gyümölcs. A palánták bárhol megélnek, csak az erkélyen egy kis extra odafigyelést igényelhet a nevelésük.

Nem mindegy, mit hová ültetünk

Az erkély tájolását figyelembe véve válasszuk meg, mit ültetünk. A déli vagy nyugati fekvésű erkélyen megterem a paprika, a paradicsom az uborka vagy például a padlizsán. Ha kevesebb napsütés éri a lakás ezen részén, neveljünk inkább fejes salátát, borsót vagy spenótot.

A kis helyeket is kihasználhatjuk

Ha pici erkélyünk van, akkor érdemes lépcsőzetes elrendezést alkalmazni, vagy futó növények termesztésével próbálkozni. Kis helyet foglal a paprika, a retek, a cukkini, így ezek jó választások lehetnek, ha kicsi a hely. Ha fölfelé terjeszkedő növényt, koktélparadicsomot vagy futóbabot ültetünk, ne feledkezzünk meg a megfelelő támasztékról.

A falakat is befoghatjuk

A kúszónövényeket (pl. uborka, cukkini) fali rácson is felfuttathatjuk, ezzel is spórolunk egy kis helyet magunknak. A virágcserepeket is felszerelhetjük a falra, ebbe kerülhetnek például a fűszernövények, amiket ha tudunk, tegyünk napos helyre. Sőt, még a plafonról is lóghatnak egy kaspóban azoka a zöldségek, amelyek kifejlődve sem nőnek igazán nagyra.

Alternatív ültetési módok

A hagyományos cserepes ültetés mellett használhatunk termesztőzsákot, ebben nevelhetünk burgonyát. Szintén jó alternatíva a magaságyás, aminek az is az előnye, hogy a gondozásuk jóval kényelmesebb, hiszen nem kell igazán mélyre hajolnunk. Az általában virágültetésre használt nagyobb ládák is alkalmasak zöldségpalánták nevelésére, ezekbe akár többféle fajtát is tehetünk egymás mellé. Arra figyeljünk, hogy ezekbe csak sekély gyökérzetű növényeket ültessünk – hívja fel a figyelmet a borsonline.hu.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek