Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldségözön januárra

Először is nagyon boldog új évet kívánok Mindenkinek! Remélem, idén is velem tartotok, igyekszem kitenni magamért, és finomabbnál finomabb ételeket megosztani veletek.

Ahogy nézegettem a fotóimat, elcsodálkoztam, mennyi mindent készítettünk már az új évben ahhoz képest, hogy a tanuláson kívül semmi izgalmasat nem csináltunk. Húzós időszak volt ez a mostani, de szerencsére nem hiába tanultunk és dolgoztunk annyi nappalon és éjjelen át. A legnagyobb öröm és megkönnyebbülés, hogy a férjem leadta a doktori disszertációját, és a szigorlatot is megcsinálta – 3 hét tanulás, közben karácsony és egy betegség, de mégis szuper könnyen vette az akadályt, és summa cum laude minősítést kapott! A doktori cím megszerzésétől pedig már csak a védés választja el, de az már az eddigiekhez képest gyerekjáték lesz. Közben én is letettem három vizsgát, megírtam egy tudományos diákköri dolgozatot, és már csak egy hét van hátra a tökéletes szabadságig!

És még sok-sok finomság is befért! Mindez pedig a karácsonyi ajándékunknak köszönhető, ugyanis két olyan dolgot is kaptunk, ami megkönnyíti a konyhai munkát, sok időt spórolva ezzel (amit még több konyhai elfoglaltsággal lehet tölteni – ördögi kör, nem?) Az egyik egy fantasztikus késkészlet, amivel töredék idő alatt lehet bármit feldarabolni, mint a régivel. Igaz, hogy eleinte minden alkalommal elvágtam a kezem, de hamar hozzászoktam a gyors vagdosáshoz. :) A másik pedig egy szintén szuper robotgép, ami 5 perc alatt ver olyan tojáshabot, amivel a régi 20 percig kínlódott, ráadásul aprít, darál, kever éééés turmixol :) ééééés dagaszt! Szóval azt hiszem, az új lehetőségek kiaknázásáról bőven lesz szó a következő hetekben, de remélem, nem fogjátok bánni. Hiszen télen is kell a vitamin és a friss kenyér. :)

Ennyi bevezető után jöhetnek is a receptek. Igyekeztem főleg olyasmiket készíteni, amik legalább 1-2 napig elállnak, tartalmasak és újramelegítve is finomak. Mindemellett arra is próbáltam odafigyelni, hogy jó sok zöldség legyen bennük, mert mégis csak az ünnepek után vagyunk, és nem ártana könnyebb ételeket fogyasztani.

Újévi lencseleves Jókai-módra

Nincsen évkezdet lencse nélkül. Bár megjegyzem, mi régen inkább malacsültet ettünk, én azért már tavaly is készítettem lencsét, és gondoltam, szokássá kéne tenni. Azelőtt soha nem főztem lencselevest, mert a Nagyim verhetetlenül finomat csinál, de most azért csak megpróbáltam. Mégpedig hasonlóan, mint a Jókai-bablevest: sárgarépával, fehérrépával és krumplival.

Hozzávalók:
25 dkg lencse
25 dkg füstölt hús (nálam combsonka, de lehet csülök, oldalas, vagy bármi, amit szeretünk)
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 nagyobb szem burgonya

1 kávéskanálnyi feketebors
4 db babérlevél
1 fej hagyma
liszt
pirospaprika
zsiradék
A  tálaláshoz:
tejföl

Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, forró vízben átmossuk, és éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Másnap fölkozkázzuk a húst, és kevés zsiradékon átpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt répákat, együtt is átforgatjuk, majd mehet bele a leszűrt lencse, és felöntjük annyi vízzel, amennyi kényelmesen ellepi. Sózzuk, beletesszük a darabos fűszereket, és gyöngyöztetve félig megfőzzük.
Ekkor hozzáadjuk a szintén felkockázott burgonyát, és puhára főzzük.
Egy másik edényben hagymás-pirospaprikás rántást készítünk, de nem kell nagyon pirosnak lennie, csak a színe miatt paprikázzuk, majd hőkiegyenlítéses módszerrel berántjuk a levest. 3 percig főzzük, majd jó sok tejföllel tálaljuk.

A lencse után valami könnyű második fogásra vágytam. Eszembe jutott, milyen régen készítettem már bármilyen felfújtat, és gondoltam, épp itt az ideje. A kölesre esett a választásom. Hogy még könnyedebb legyen, túróval lazítottam, és úgy sütöttem meg. Nagyon finom, puha felfújtat kaptam, jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Túrós kölesfelfújt

Hozzávalók:
12,5 dkg köles
4 tojás
3 dl tej
2 dl víz
25 dkg túró
15-20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 marék mazsola
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaj

Elkészítés: A kölest átmossuk forró vízben, majd a tej és víz keverékében puhára főzzük. Ha elfőtte a levét, még lefedve tartjuk 10 percig, mert a gőzben is duzzad.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. A sárgákat kikeverjük a cukrokkal, a túróval, a citromhéjjal és a főtt kölessel, amiben elkevertük a vajat. Ezt a masszát lazítjuk a tojáshabbal, belekeverjük a mazsolát.
Vajazott-lisztezett formában 180 fokos sütőben bő 50 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát! Lekvárral, csokiöntettel, de magában is nagyon finom!

És ha már úgyis elöl volt a robotgép, gondoltam, kipróbálom a turmixfeltétet is, megnézem, hogy szuperál. Jelentem: jól! Egy nagyon finom turmixot kaptam céklából, sárgarépából, narancsból és citromból. De tényleg turmixot, tehát tele rostokkal. Aki nem szereti, gyümölcspréssel ugyanezekből a gyümölcsökből elkészítheti, vagy egyszerűen szűrje le.

Narancsos-céklás turmix

Hozzávalók:
1 kisebb cékla
1 szál sárgarépa
2 narancs
1 citrom

Elkészítés: A zöldségeket nyersen leturmixoltam, a gyümölcsöket kifacsartam. Összekevertem, és vízzel hígítva fogyasztottam.

Mire ezek mind elfogytak, ismét valami zöldségesre vágytam. Nem cifráztam túl: párolt brokkoli, sonka, besamel, sajt – sütőbe vele. De így volt tökéletesen finom, és ki is tartott két napig.

Besamelben sült brokkoli

Hozzávalók:
1 kg brokkoli rózsáira szedve
3 gerezd fokhagyma
30 dkg füstölt sonka
4 dkg vaj
4 dl tej
1 púpos evőkanál liszt
10 dkg reszelt sajt

borsikafű
szerecsendió

Elkészítés: A brokkolit kevés sóval és a feldarabolt fokhagymával puhára pároljuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a párolt brokkolit, összekeverjük a felkockázott sonkával.
4 dkg vajból, 1 evőkanál lisztből és 4 dl tejből besamelmártást főzünk, ízesítjük szerecsendióval és borsikafűvel. Meglocsoljuk vele a brokkolit, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
Természetesen más zöldségekkel is készíthető, úgy is finom lesz.

Gyors vacsora: rakott melegszendvics

A következő étel elkészítése pofonegyszerű. Vegyünk néhány szelet szikkadt rozskenyeret, tegyünk egy réteget tűzálló tál aljába. Kenjük meg paradicsomszósszal, pakoljuk meg mindennel, amit amúgy egy pizzára tennénk, fedjük be egy réteg kenyérrel, ezt is kenjük, pakoljuk, a tetejére helyezzünk sajtot, és 220 fokon süssük pirosra. Et voila! Jó étvágyat hozzá!

Szombati ebéd

Már régen szerettem volna sárgarépából krémlevest főzni, a múlt héten pedig sort is kerítettem rá. Nem okozott csalódást, nagyon finom, selymes leves lett az eredmény, pikantériáját pedig a csipet gyömbér adta, amivel fűszereztem.

Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Hozzávalók:
2 közepes szál sárgarépa (40-50 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
1,5 cm friss gyömbér vagy 1 kiskanál szárított
1,5 l zöldségalaplé (kockából is jó)
2 dl tejszín

bors
szerecsendió
olívaolaj

Elkészítés: A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon elkezdjük párolni. Ha már szép üveges, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát (nem kell nagyon vékonyra, mert úgyis turmixoljuk a végén), és így pároljuk pár percig. Ha friss gyömbért használunk, azt is ilyenkor adjuk hozzá, felaprítva. Felöntjük az alaplével, sózzuk, fűszerezzük (a szárított gyömbér ilyenkor kerül bele), és puhára főzzük.
Leturmixoljuk, felöntjük a tejszínnel, még egyszer összeforraljuk, és kész is.

A fotón már nem az látszik, de először baconchips-szel tálaltam. Ehhez a vékony szelet baconcsíkokat egy tepsire raktam úgy, hogy ne fedjék egymást, majd 200 fokon a sütőben szépen megpirítottam. De ha ehhez nincs kedvünk, bármilyen pirított maggal is nagyon finom lesz.

Almás palacsinta

Ismét egy kedvenc szombati ebéd. :)

Hozzávalók:
3 bögre liszt (lehet vegyesen, mindenféle)
3 tojás
2 bögre tej
1 dkg élesztő
fél bögre tejszín
3-4 közepes méretű alma
csipet só
2-3 evőkanál kristálycukor, esetleg vaníliás cukor
olaj a sütéshez

Elkészítés: A tojásokat alaposan felverjük, a lisztet és a tejet felváltva hozzáadva sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, belemorzsoljuk az élesztőt, végül lazán beleforgatjuk a megpucolt, magházától megszabadított, kis szeletekre vágott almát. Letakarjuk, és 1-2 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
A sütés a szokott módon történik, vékonyan kiolajozott serpenyőben. Vastagabb palacsinták lesznek, amik lassabban sülnek át, de nem vészesen hosszú idő alatt.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Ha marad belőle, reggelire vagy másnap desszertnek is kitűnő. Kínálhatjuk fahéjas cukorral, vaníliasodóval vagy csokipudinggal – én most ez utóbbit készítettem hozzá.

A legfinomabb batyus csirke

Ha valami egyszerű és gyors ebédet szeretnék, gyakran készítek batyus csirkét. Eddig csak jobb híján készítettem ilyet, mert hát finomnak finom volt, de semmi extra. Most viszont sikerült tényleg nagyon-nagyon finom batyukat összeállítanom, még a férjem is megnyalta minden ujját utána, pedig ő inkább a vörös húsokra esküszik. :D

Hozzávalók batyunként:
1 db csirke alsó- vagy felsőcomb
1/4 fej hagyma feldarabolva
1 gerezd fokhagyma feldarabolva
1-1,5 szem krumpli
1 szelet bacon
néhány darab aszalt paradicsom
1 szelet sajt
1 kiskanál szárított bazsalikom (vagy 2-3 levél a frissből)

bors

Elkészítés: a combot enyhén sózzuk, borsozzuk, betekerjük a baconbe. Egy nagyobb darab fóliát kiterítünk, rárakjuk a húst, köré a hasábokra vágott krumplit, a hagymákat és a paradicsomot, és a hús kivételével mindent sózunk, megszórjuk a bazsalikommal, ráteszünk egy szelet sajtot. A fóliát becsomagoljuk.
A batyukat tepsire rakjuk, és 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Az utolsó 10 percben grill fokozatra is állíthatjuk, hogy meg is piruljon. Próbáljátok ki, ha szeretnétek valami finomat enni! :)

Ha hiszitek, ha nem, azóta is sok-sok minden készült a konyhában, de ha elkezdeném leírni, sosem készülne el a bejegyzés. Úgyhogy itt most inkább zárom a soraimat, és jövő héten újra várlak benneteket. Főleg házi péksüteményekről lesz szó... :)

Szeretettel:

Ezek is érdekelhetnek

Friss