Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldségleves gazdagon

MME MME
5/5
30 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 15 dkg száraz fehérbab
  • 50 dkg kelkáposzta
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 l húsleves, kockából
  • 1 kis konzerv darabolt paradicsom
  • 2 babérlevél
  • provance-i fűszerkeverék
  • A bazsalikommártáshoz:
  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál fenyőmag
  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Előkészítés: A babot megmossuk és egy éjszakára beáztatjuk. Másnap az áztatólében felforraljuk, és 1 óra 15 percig közepes tűzön főzzük. Közben a kelkáposztát megtiszítjuk és kb. 3cm vastag csíkokra vágjuk. A szalonnnát kis kockákra daraboljuk.

Elkészítés:
1. Nagyobb fazékban zsírjára pirítjuk a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, a pórét, a répát és a káposztát. Kevergetve kissé megpirítjuk. Felöntjük a húslevessel, belekeverjük a paradicsomot a levével együtt, a babérlevéllel, a provance-i fűszerekeverékkel, kevés sóval ízesítjük és 15 percig forraljuk.
2. A babot lecsepegtetjük, felét péppé zúzzuk. A pépet az egész babbal együtt a levesbe keverjük. Lassú tűzön további 15 percig forraljuk. A levest tányérokba szedjük és kevés bazsalikomos mártást teszünk a tetejére.
3. Bazsalikommártás: a bazsalikomleveleket leöblítjük, felaprítjuk, a fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. Mozsárban összetörjük a bazsalikomot a fokhagymával, a fenyőmaggal, egy teáskanál sóval és végül összekeverjük az olívaolajjal.

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss