Előkészítés: A babot megmossuk és egy éjszakára beáztatjuk. Másnap az áztatólében felforraljuk, és 1 óra 15 percig közepes tűzön főzzük. Közben a kelkáposztát megtiszítjuk és kb. 3cm vastag csíkokra vágjuk. A szalonnnát kis kockákra daraboljuk.
Elkészítés:
1. Nagyobb fazékban zsírjára pirítjuk a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, a pórét, a répát és a káposztát. Kevergetve kissé megpirítjuk. Felöntjük a húslevessel, belekeverjük a paradicsomot a levével együtt, a babérlevéllel, a provance-i fűszerekeverékkel, kevés sóval ízesítjük és 15 percig forraljuk.
2. A babot lecsepegtetjük, felét péppé zúzzuk. A pépet az egész babbal együtt a levesbe keverjük. Lassú tűzön további 15 percig forraljuk. A levest tányérokba szedjük és kevés bazsalikomos mártást teszünk a tetejére.
3. Bazsalikommártás: a bazsalikomleveleket leöblítjük, felaprítjuk, a fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. Mozsárban összetörjük a bazsalikomot a fokhagymával, a fenyőmaggal, egy teáskanál sóval és végül összekeverjük az olívaolajjal.