Elkészítés: A megmosott, meghámozott répát, fehérrépát karikákra, a karalábét, zellert kockákra vágjuk (nagyjából egyforma vastag legyen mind). A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, de egyelőre félretesszük, a borsóval és a rózsás zöldséggel egyetemben.
Ötliteres fazékba annyi olajat öntünk, hogy beterítse az alját. Felforrósítjuk, majd rádobjuk a répa-, karalábé- és zellerkockákat, és élénk lángon, fedő alatt, de gyakran kevergetve néhány percig pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, kristálycukrozzzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, beledobjuk a lehéjazott egész hagymát, paradicsompürével ízesítjük. Alaposan elkeverjük, majd lefedve, közepes lángon forrásig hevítjük.
Ekkor beleszórjuk a babérleveleket, a petrezselyem-, kakukkfű- és lestyánadag FELÉT, a krumplikockát, borsót, rózsás zöldséget. Teletöltjük a fazekat vízzel, s egy alapos keverést követően takaréklángon, lefedve folytatjuk a főzést (amikor forrni kezd, a fedőt picit félretoljuk, nehogy kifusson). Ha a zöldségek már csaknem teljesen puhák, a levesbe öntjük a tésztát és a fűszeradag másik felét. Picit nagyobb lángon, kevergetve készre főzzük (kb. 10 perc).
Tészta nélkül is finom. Használjunk minél kevesebb sót!