Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldségleves fűszeresen és gazdagon

2 3.7/5
60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 2 nagyobb fehérrépa
  • 1 nagyobb karalábé
  • 5 dkg zeller
  • 3-5 nagyobb burgonya
  • 15-20 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó)
  • 15 dkg karfiol- vagy brokkolirózsa (fagyasztott is jó)
  • 1 nagyobbacska vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • étolaj
  • összesen kb. 3-3,5 liter víz
  • 2-3 teáskanál só
  • 5 teáskanál pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 5 db babérlevél
  • 1 szűk teáskanál őrölt fehérbors
  • 2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 2 lapos teáskanál szárított, morzsolt lestyán
  • Betétnek:
  • 5 dkg leves-száraztészta: pl. betű, lúdgége, kiskocka

Elkészítés

Elkészítés: A megmosott, meghámozott répát, fehérrépát karikákra, a karalábét, zellert kockákra vágjuk (nagyjából egyforma vastag legyen mind). A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, de egyelőre félretesszük, a borsóval és a rózsás zöldséggel egyetemben.

Ötliteres fazékba annyi olajat öntünk, hogy beterítse az alját. Felforrósítjuk, majd rádobjuk a répa-, karalábé- és zellerkockákat, és élénk lángon, fedő alatt, de gyakran kevergetve néhány percig pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, kristálycukrozzzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, beledobjuk a lehéjazott egész hagymát, paradicsompürével ízesítjük. Alaposan elkeverjük, majd lefedve, közepes lángon forrásig hevítjük.

Ekkor beleszórjuk a babérleveleket, a petrezselyem-, kakukkfű- és lestyánadag FELÉT, a krumplikockát, borsót, rózsás zöldséget. Teletöltjük a fazekat vízzel, s egy alapos keverést követően takaréklángon, lefedve folytatjuk a főzést (amikor forrni kezd, a fedőt picit félretoljuk, nehogy kifusson). Ha a zöldségek már csaknem teljesen puhák, a levesbe öntjük a tésztát és a fűszeradag másik felét. Picit nagyobb lángon, kevergetve készre főzzük (kb. 10 perc).

Tészta nélkül is finom. Használjunk minél kevesebb sót!

Megjegyzés



A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz. - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss