Zöldséges tojástortácska rokfortmártással

MME MME
30 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 3 dl 30%-os tejszín
  • őrölt szerecsendió
  • 2 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 kicsi cukkini
  • 2 paradicsom
  • 15 dkg csiperke
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 2 szál friss rozmaring
  • 1/2 dl olívaolaj a sütéshez
  • A rokfortmártáshoz:
  • 3 dl 30%-os tejszín
  • 25 dkg rokfort sajt
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: A tojásokat keverőtálba ütjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, összekeverjük, sóval és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Ezután vajjal kikent magasabb falú tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Közben a töltelékhez a megtisztított sárgarépát, a megmosott cukkinit, paradicsomot és gombát éles késsel vékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük. Forró serpenyőben kevés olajon – pár perc alatt - minden zöldséget pirosra sütünk, kivéve a paradicsomot, ezt 10-20 másodperc sütés után kiszedjük a serpenyőből, mert különben túlsül.

A rokfortmártáshoz a tejszínt felforraljuk, belemorzsoljuk a rokfort sajtot, és kevergetve közepes tűzön kb. 5-6 percet főzzük. Frissen őrölt borssal ízesítjük.

Tálaláskor a tojáslepényt vágódeszkára tesszük, kb.5x6 centis darabokra vágjuk, és a sült zöldségekkel váltakozva 8 tortácskát rétegezünk belőle. Végül 2-2 zöldséges tojástortácskát tányérokra teszünk, és körbelocsoljuk a rokfortmártással. Forrón kínáljuk.

Megjegyzés

Aki nem szereti a kék sajtokat, a sajtmártást készítheti ugyanezzel a technikával 25 dkg krémsajttal vagy 20 dkg reszelt füstölt sajttal is.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss