Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldséges hústekercsek

MME MME
4/5
> 90 perc
mester
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 személyre:
  • 8 szelet marhacomb (kb. 1,2 kg)
  • 1 közepes zellergumó
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 2 paprika
  • 3 evőkanál mustár
  • 10 szem fekete bors
  • 10 szem borókabogyó
  • 10 dkg szalonna
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • A körethez:
  • 80 dkg brokkoli
  • 80 dkg burgonya
  • 4 dl tej
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

Előkészítés: A megmossuk, leszárogatjuk, vékonyra, viszonylag nagyra kiklopfoljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, valamennyit kb. 8 cm hosszú 2 mm vastag metéltre vágjuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A hússzeleteket kiterítjük, megkenjük 2 evőkanál mustárral, megszórjuk őrölt borssal, majd vegyesen teszünk minden zöldségből a szeletekre, és megszórjuk sóval. (Nem baj, ha marad a zöldségből.) A húsokat feltekerjük, hústűvel megtűzzük ( vagy szorosan alufóliába csomagoljuk), és szorosan egymás mellé tepsibe tesszük. Hozzászórjuk a kimaradt zöldségeket, a szemes borsot és a borókabogyókat. A szalonnát a húsokra tesszük. Annyi vizet öntünk alá, hogy fele részig ellepje, sózzuk, és letakarjuk (vagy beborítjuk alufóliával). Az előmelegített sütőben puhulásig, kb. 70 percig pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor elkészült, a húst kivesszük, a levet átöntjük egy lábasba, beletesszük a vajat, a maradék mustárt, és a lisztből tejszínnel, pici vízzel készített habarással sűrítjük. 3-5 percig kíméletesen forraljuk, majd átszűrjük, ha kell, ízesítjük, és visszatesszük bele a húsokat tálalásig.

A körethez a burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult leszűrjük, áttörjük. Hozzáadjuk a vaj felét, és a forró tejet hozzáadva, fakanállal kicsit habosra keverjük, sóval ízesítjük. A brokkolirózsákat megmossuk, majd forró sós vízben (lehet bele tenni pici szódabikarbónát, hogy a színét megőrizze) 5-8 percig főzzük, úgy, hogy még ropogós maradjon. Olvasztott vajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Frissen tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss