Zöldséges hústekercsek nyárson sajtos hajdinával

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • karaj
  • frissen őrölt bors
  • mustár
  • cukkini
  • sárgarépa
  • fokhagyma
  • olaj
  • hajdina
  • zöldségleves
  • vaj
  • petrezselyem
  • krémsajt

Elkészítés

Elkészítés: A sertéskarajt 8 egyforma vastag szeletre vágjuk, kiklopfoljuk. A megmosott cukkinit és a meghámozott sárgarépát zöldséghámozóval hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A körethez a hajdinát párolás előtt 1 órára hidegvízbe áztatjuk.

A karajszeleteket sóval, borssal, mustárral ízesítjük, majd befedjük a cukkini- és a sárgarépaszeletekkel, majd szorosan felcsavarjuk. Ezután éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, bambusznyársakra húzzuk, megkenjük a zúzott fokhagymával elkevert olajjal, és lefóliázva hűtőbe tesszük pácolódni, míg a köretet elkészítjük.

A beáztatott hajdináról leöntjük a vizet, majd a zöldséglevesben lefedve 12-15 perc alatt puhára pároljuk, leszűrjük és lecsepegtetjük. A vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta az aprított petrezselymet, hozzáadjuk a krémsajtot, ha felolvadt, ráöntjük a főtt kölest, közepes tűzön 2-3 perc alatt összeforraljuk, és sóval utóízesítjük.

Végül a nyársakat forró grillen oldalanként 5-6 perc alatt pirosra sütjük.

Tálaláskor a sajtos hajdinát tányérra halmozzuk, és ráfektetjük a forró karajnyársakat.

Megjegyzés

A karajnyársak sütésénél vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert hamar kiszárad a karajhús, és nem lesz ízletes, szaftos.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss