Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldségekkel töltött sertéscomb

MME MME
4/5
90 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 2 szikkadt zsemle
  • 1 dl tej
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 3 dkg színes paprika
  • 3 dkg póréhagyma
  • 5 dkg parajlevél
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet őrölt rozmaring
  • sült fűszerkeverék, ízlés szerint
  • 1 kg sertéshús (dió vagy felsál)
  • 0,5 dl olaj
  • A körethez:
  • 30 dkg zsenge sárgarépa
  • 50 dkg lila káposzta
  • 15 dkg színes paprika
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Előkészítés: A zsömléket kis kockákra vágjuk, ráöntjük a tejet, összekeverjük, és 5-8 percig állni hagyjuk. A tarját felaprítjuk. A paprikát, a pórét megtisztítjuk, megmossuk, apró kockára vágjuk. A parajt megtisztítjuk, megmossuk, lerázzuk. Annyi vízzel, ami a levelin maradt addig pároljuk, amíg kissé összeesik, majd csíkokra vágjuk.

Elkészítés: A paprikát, a pórét a tarjával együtt zsemléhez adjuk. Beleütjük a tojást, hozzátesszük a parajt, belereszeljük a fokhagymát, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük. Az egészet összekeverjük. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A húst megmossuk, késsel felszúrjuk, és a töltelékkel betöltjük. A sült fűszerrel megszórjuk, és tepsibe tesszük. Olajat és 1 dl vizet öntünk alá, majd az előmelegített sütőben 80 percig sütjük. Gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet, hogy kellő szaftja legyen. Tálalás előtt 15 percig letakarva pihentetjük, majd szeleteljük, és meglocsoljuk a pecsenye levével. A körethez a zsenge répákat megtisztítjuk, és sós, forró vízben 10 percig főzzük, félretesszük a tálalásig. A káposztát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és több részletben, forró, bő olajban 5-6 percig sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, szalvétán leitatjuk, majd tálba téve összekeverjük pici sóval és a balzsamecettel. Ezt hidegen és melegen is lehet fogyasztani. A paprikát vastag csíkokra vágjuk, és forró olajon 3 percig sütjük, sózzuk. A kész zöldségeket tálra tesszük, és igény szerint kiegészíthetjük más körettel is. Adhatunk mellé még krokettet, sült burgonyát, burgonyapürét is.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 320 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss