Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a zöldségdiéta: fogyókúra és méregtelenítés egyben - mintaétrenddel!

default user icon
MME
A zöldségekben az a csodálatos, hogy amelett, hogy nagyon kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, értékes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban rendkívül gazdagok, plusz vízhajtó hatásuk révén méregetelnítenek is. Egy egyhetes zöldségdiétával tehát nemcsak eredményesen fogyhatunk, de egészségessé és széppé is varázsolhat bennünket!
Amire szükségünk lesz...

...az naponta 1 kiló zöldség. Bármilyen fajtát választhatunk! Amíg kissé szegényes az idény szerinti felhozatal, válogathatunk az import zöldségek között is. Eldönthetjük, hogy nyersen esszük-e, vagy inkább levesnek, párolva, sütve, esetleg grillezve.

A nyers zöldségek esetében, természetesen, a legkézenfekvőbb megoldás a saláta. Ezeket a salátákat megbolondíthatjuk pirított magokkal és salátaöntetekkel. 

Aki nem bírja gyomorral a túl sok nyers zöldséget, azoknak nagyon jó megoldás lehet a  párolt, grillezett/sült és blansírozott zöldség. A zöldségekhez válasszunk egy-két igazán passzoló zöldfűszert, és azzal süssük/pároljuk össze!

A zöldségekkel készített főtt ételek tárháza hihetetlen gazdag. Ott vannak a ragulevesek, illetve a különféle krémlevesek, persze a főzelékek - tejszín helyett szigorúan egy-két szem főtt krumplival, vagy, a főzelékek esetében, rántás helyett önmagukkal sűrítve!

Mintaétrend

1. nap 
Csak folyadékot fogyaszthatunk: legalább három liter zöldséglevet. Ilyenkor jól jöhet néhány bevált smoothie recept! 

2. nap 
Együnk meg egy kiló zöldséget.

Ami engedélyezett: különféle fűszerek, olívaolaj
Ami tilos: kenyérféle vagy tejtermék

3. nap 
A zöldségek mellett megengedhetünk magunknak 2 vékony szelet barna kenyeret is. 

4. nap 
Zöldség bármennyi, bármilyen módon elkészítve, és fél kiló gyümölcs.

5. nap 
Reggelire 1 pohár joghurt vagy kefir, napközben minél több zöldség. 

6. nap 
Reggelire tejeskávé, napközben zöldség grillezve, párolva vagy főzve. Vacsorára gyümölcs. 

7. nap 
Bármennyi zöldséget ehetünk, 2 szelet barna kenyérrel, 1 pohár joghurttal és fél kiló gyümölccsel. 

FONTOS!

-A kúra során naponta legalább 3 liter folyadékot fogyasszunk. Ihatunk ásványvizet, teát (természetesen cukor nélkül), zöldséglevet, sőt, egy napi 1 pohár száraz bor is belefér.

- Ne feledkezzünk meg a testmozgásról ! Sétáljunk, kocogjunk, táncoljunk vagy biciklizzünk legalább fél órát minden nap.

- Ne tartsuk a  diétát egy hétnél tovább! Ha szeretnénk az áldásos hatást minél tovább élvezni, próbáljuk meg a napi egy kiló zöldségünket a reggeli és a vacsora között egyenletesen elosztani, a főételeknél a köreteket, valamint a tízórait és az uzsonnát teljes mértékben ezzel kiváltani.

Ezek is érdekelhetnek