Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával

30 perc
bonyolult
költséges
2 adag
Hozzávalók
  • A zabkásához:
  • 7 dkg zabpehely
  • 2 dl csirkealaplé (vegetáriánusoknak zöldségleves alaplé)
  • 3 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • snidling (ízlés szerint)
  • A pirított gombához:
  • 30 dkg gomba (pl. csiperke)
  • kakukkfű
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 3 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval vagy turmixgéppel pépesítjük.
  2. A zabpelyhet átszitáljuk, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása).
  3. Egy serpenyőben felmelegítjük a csirke- vagy a zöldségleves-alaplét, majd hozzáöntjük az átszitált zabpelyhet, és alaposan összekeverjük.
  4. Ezután folyamatosan kevergetve pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Végül hozzákeverjük a zöldfűszerekkel elkevert vajat, és óvatosan összekeverjük.
  5. Főzzük még 1-2 percig, majd levesszük a tűzről, és tálalásig melegen tartjuk.
  6. A gombát ízlés szerint felszeleteljük, a frissen szedett kakukkfüvet felaprítjuk.
  7. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a gombát. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és a felaprított kakukkfűvel, majd óvatosan kevergetne megpároljuk (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk).
  8. A gombát a kására szedve tálaljuk.

Megjegyzés

Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát, és úgy kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss