Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldfűszeres szódás kenyér vajkrémmel

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és vajjal kikenünk egy fedeles öntöttvasedényt.
  2. Egy nagy keverőtálban összeforgatjuk az átszitált finom lisztet a teljes kiőrlésű liszttel, a szódabikarbónával, a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a zöldfűszert és az összezúzott vagy présen átnyomott fokhagymát, majd összekeverjük.
  3. Egy másik tálban összekeverjük az írót, a tojást és az olvasztott vajat. A nedves hozzávalókat a száraz alapanyagokhoz adjuk, és fakanállal összeforgatjuk. (Nem kell gyúrni vagy dagasztani.)
  4. Az így kapott lágy és ragadós tésztát lisztezett deszkára tesszük és cipóvá formázzuk. A tetejét megszórjuk liszttel és késsel kereszt alakban bevágjuk kb. 1/2 cm mélyen.
  5. A cipót a kikent edénybe tesszük, és a fedővel letakarva sütjük 20 percig. Ezután fedő nélkül aranybarnára sütjük további 15-17 perc alatt. Az edényben pihentetjük 10 percig, végül egy vágódeszkán hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  6. Közben a puha vajat robotgép habverőjével kikeverjük 30 másodperc alatt. Hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat és a sót, majd közepes fokozaton beledolgozzuk 15 másodperc alatt. Végül a maximumon habosra verjük további 2 perc alatt. A kenyérre kenve fogyasztjuk.

További receptek >>> 

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset - MME
A receptben megadott mennyiségeket 2,5 dl-es bögrével mérd ki. Mivel ez a kenyér nem tartalmaz élesztőt, a Candida-diétába is beilleszthető.

Ezek is érdekelhetnek

Friss