hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldfűszeres krémleves levelibékával

MME MME
45 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 szál újhagyma fehér része
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg burgonya
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 liter zöldségleves vagy zöldség alaplé
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor snidling
  • ízlés szerint kapor
  • A levelibékához:
  • 25 dkg friss spenót
  • 2 db száraz zsemle
  • 1 dl tej
  • 5 dkg reszelt emmentáli sajt
  • 2 db tojássárgája
  • szerecsendió
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

Elkészítés: A vajon az újhagyma fehér részét és a fokhagymát megdinszteljük, felengedjük a fehérborral, a tejszínnel és a zöldséglevessel. Beledobjuk a megpucolt, felkockázott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük. Ha a burgonya megfőtt, összeturmixoljuk.

Közben a spenótleveleket leforrázzuk, majd azonnal jeges vízben lehűtjük. Ha kihűlt, lecsepegtetjük.

A zsemléket összekockázzuk, a tejben megáztatjuk, összegyúrjuk a reszelt sajttal, sóval, fűszerekkel és a tojássárgákkal. Kisebb dió nagyságú gombócokat formázunk. A spenótleveleket kiterítjük, ráhelyezzük a zsemlés tölteléket, és szépen becsomagoljuk a spenótlevelekkel. Serpenyőbe tesszük, ráöntjük a tejszínt, és 5 percig főzzük, időnként óvatosan megrázva.

A leveshez a zöldfűszereket összeturmixoljuk, majd a forró levesbe keverjük, de már nem főzzük, így megőrizhetjük az üde színt és a csodálatos illatokat.

Dúsíthatjuk tejföllel, ízesíthetjük különböző ecetekkel vagy illatosított olajokkal, a levelibéka-spenótcsomagokkal tálaljuk.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, stylist: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek