Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elképesztő trükk! Ezzel a konyhai eszközzel pikpakk leszárazod a zöldfűszereket

default user icon
MME
Titokban te is csak azért használsz szárított zöldfűszereket, mert nincs türelmed a friss levek eltávolításához a szárról? Akkor mutatjuk a legtutibb módszert, hogy mindig zsenge fűszerek kerüljenek az ételbe!

A zöldfűszerek igencsak egészséges ízesítői az ételeinknek, mégsem használjuk őket kellőképpen széles körben. Vagy ha elő is kerül a főzéskor, szinte garantált, hogy mindenki a kézenfekvőbb megoldáshoz nyúl: a szárított változathoz. Ennek hátterében állhat, hogy a tasakos fűszereket olyan egyszerű használni, míg a frissek esetében egy örökkévalóságig tart, mire az apró leveleket egyesével leszedegetjük a szárról. Pedig számos előnye van, ha friss fűszereket használunk, és most azt is megmutatjuk, hogyan ússzuk meg a szárazással járó macerát. 

Vitaminok és klorofill 

A zöld növények, így a fűszerek is, sokféle vitaminban gazdagok, de C-vitamin-tartalmuk a legkiemelkedőbb. Ez azonban a főzés során elvész, így ha friss fűszerekkel dolgozunk, általában érdemes azt a folyamat végén, vagy akár csak tálaláskor hozzáadni az ételhez.
Emellett a zöldek színéért felelős pigment, a klorofill is megtalálható bennük, mely a napfény éltető energiájával jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. Például méregtelenít, tisztítja a vért, csökkenti az étvágyat (helló, diétázók!), antioxidáns hatású – csak hogy néhányat említsünk.

Így szárazd le könnyedén

A népszerű videós közösségimédia-felületen bukkantunk arra a trükkre, amit mindenkinek ismernie kell. Nincs szükség másra, mint egy sajtreszelőre, aminek a lyukain áthúzva a fűszerágat a levelek könnyedén leválnak, a szár pedig csupasz marad. Nézd csak!

 

 Mihez mi illik? 

 Ha most te is eldöntötted, hogy ezentúl csak a friss fűszerek jöhetnek szóba, segítünk kicsit, melyik ételhez milyen fajtát válassz.

  • Levesekhez: bazsalikom, babérlevél, metélőhagyma, koriander, kapor, majoránna, petrezselyem, oregánó, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű
  • Salátákhoz: bazsalikom, metélőhagyma, kapor, petrezselyem, tárkony, kakukkfű
  • Paradicsomos fogásokhoz: bazsalikom, majoránna, oregánó, rozmaring 
  • Húsokhoz: bazsalikom, babérlevél, metélőhagyma, majoránna, oregánó, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű
  • Desszertekhez: koriander, kapor, citromfű, menta, rozmaring

Az alábbi receptek mindegyikét a zöldfűszer teszi különlegessé. Próbáld ki őket, remek alkalom, hogy teszteld a fenti praktikát!

Olasz bruschetta >>> 

Töltött tök >>> 

Mentás sárgabarack-krémleves >>> 

Pestós tészta >>> 

Klasszikus falafel >>> 

 

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss