A borsót forrásban levő sós vízben főzzük 2 percig, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. 5 dkg-ot félreteszünk, a többit 1/2 dl alaplében botmixerrel finomra pürésítjük.
Az újhagymát megtisztítjuk és a fehér részét vékonyan felkarikázzuk, a zöld részéből 2 centis darabokat vágunk. A megtisztított salottahagymát apróra kockázzuk. Lábosban felhevítjük az olívaolajat, és a kétféle hagymát közepes tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetve tovább pároljuk 2 percig. Közben a maradék alaplét egy külön edényben felforraljuk. A rizst felöntjük a borral, és annyi alaplét adunk hozzá, amennyi éppen ellepi, majd lassú tűzön forraljuk kb. 20 percig. Közben időről időre átkeverjük és pótoljuk az elpárolgott alaplét.
A parmezánt finomra reszeljük. A vajból 2 dkg-ot apróra kockázunk. A főzési idő végén a rizottóba keverjük a borsópürét, a felkockázott vajat és a parmezánt, majd sóval, borssal és a citromlével ízesítjük. Végül beleforgatjuk a maradék vajjal összemelegített borsót.
A rizottót parmezánnal megszórva, bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.