A zsíron a felkockázott szalonnát alacsony lángon elkezdjük pirítani. Ha színt kapott, és zsírt is engedett, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát.
Sózzuk, borsozzuk, ha a hagyma picit kifehéredett, következhet a fokhagyma és a felkockázott paprika. Megszórjuk a pirospaprikával, és időnként kevergetve, pár percig dinszteljük, amíg a paprika egy kicsit összeesik.
Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, majd ha kicsit kiengedte a levét, kevés vízzel még felengedjük. Jöhet a babérlevél, a zellerszár és végül a vajbab is.
Jól elkeverjük, és ha szükséges, pici vizet öntünk rá (annyit, amennyi még éppen nem lepi el a babot).
Nagyjából 30 percig főzzük, vagy amíg zöldbab megpuhul. Nem kell lefedni, így egy kicsit sűrűsödik a szaft. Az elkészült zöldbabpörköltet tejföllel és egy szelet friss kenyérrel tálaljuk.