Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldbab, vajbab, ceruzabab - ezeket a recepteket ki kell próbálnod a nyáron!

Bármennyire is magunkénak érezzük, a zöldbab Amerika ajándéka. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt arrafelé már az ókorban háziasították, Európába azonban csak Kolumbusz második útja után jutott.

A zöldbab termesztése nagy valószínűséggel közel 7000 évvel ezelőtt kezdődött a Tehuacan völgyben, Mexikóban és Callejon de Huaylas-ban Peruban. Kolumbusz 1492 novemberében a naplójában is megemlíti, hogy olyan babra leltek, ami teljesen más, mint a hódítók által eddig ismer babok. Épp ezért magával is hozott ebből az ismeretlen babból egy keveset: 1493-ban a zöldbab megérkezett Spanyolországba.

Zöldbabos receptek >>> 

A babról az első ábrázolás már 1543-ban napvilágot látott. Leonhart Fuchs német orvos és botanikus volt az, aki egy fametszeten megörökítette az Amerikából behozott babot, ami lassan kezdte meghódítani Európát. 1569-re Olaszországban már széles körben ismert és termesztett zöldség volt a zöldbab, míg Franciaországba csak a század legvégén, 1597-ben jutott el. A XVII. században már az egész Földközi-tenger térségében terjesztették a babot, de csak a XIX. században vált általánossá a fogyasztása. A babos receptek kitalálásában a franciák jártak az élen, akik hamar bevonták a menüikbe a zöldbabot.

A zöldbab gyűjtőfogalom alá közel 130-féle bab tartozik. Míg Európa számos országában a zöldbabból a zöldhüvelyű változat, a ceruzazbab kedvelt és elterjedt, addig Magyarországon főleg a sárgahüvelyű ikertestvérével, a vajbabbal találkozhatunk a piacokon. De létezik lila színű bab is, Ázsiában pedig népszerűaz akár 50 centisre is megnővő vékony, hosszú spagettibab. Erdélyben paszulynak nevezik a babot.

Egészséges zöldbab

A zöldbab rendkívül egészséges. Számos létfontosságú tápanyag található meg benne,  A-, C-, D-, E-és K-vitaminon kívül riboflavin, niacin, tiamin és folsav található a zöldbabban, az ásványi anyagok széles tárháza mellett. A vason kívül kalcium, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink található benne. A bab még élelmi rostokban, omega-3 zsírsavakban is gazdag.

A zöldbab jó hatással van a koleszterinszintre, segít stabilizálni a vércukorszintet, a benne található riboflavinnak köszönhetően még a migrénes rohamokat is enyhíti. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatással bír, és az asztmatikus megbetegedésekre is jótékonyan hat.

Zöldbab vásárlása, előkészítése

A bab vásárlásánál figyeljünk oda, hogy ne puha, ráncos, összenyomható, ránézésre is fás példányok kerüljenek a zacskóba. A frissen vásárolt bab egy-két napig eláll a hűtőben is, az előfőzött, konyhakész bab könnyedén és jól fagyasztható.

A bab pucolása csak egy kis gyakorlatot igényel. A végeit levágjuk, de úgy, hogy a kést nem toljuk teljesen át a húson, hanem az utolsó milliméternél lassítunk, és megnézzük, hogy a végével nem jön-e le a bab gerincén végigfutó szál. Ha van ilyen, akkor húzzuk le, ha nincs, akkor szerencsénk van, és egészen friss babot vettünk. Calvin Keeney-nek köszönhetően - aki 1894-ben kikísérletezte a szálkamentes babot – nem nagyon tudunk mellényúlni.

Mit készíthetünk zöldbabból?

A zöldbab igen sokrétűen felhasználható zöldség. Nem csak főzve vagy sütve kínálható, hanem blansírozva is. A blansírozásnál a zöldség csupán rövid ideig van kitéve hő hatásának, így nagyon kellemesen roppanós marad. A babot nyersen soha ne fogyasszuk, mert számunkra káros anyagokat tartalmaz, ezek csak a hőnek köszönhetően vesztik el hatásukat.

A zöldbabból készíthetünk különféle salátákat, leveseket, főzeléket. A zöldbab kedvelt körete a különféle húsoknak, és nagyon jó rakott, csőben sült ételeket készíthetünk belőle. A blansírozott babra csupán egy kevés vajat és csipetnyi sót kell tenni, hogy tökéletes, ízletes köret váljék belőle, de baconnel átkötve, kissé átsütve is kitűnő előételt kaphatunk.
A bab nagyon jól illik a savanyított, ecetes salátákba és a kevert salátákba egyaránt, a zöldbab a híres provence-i nizzai saláta alapanyagai között is megtalálható.

A babbal készített levesek közül a legismertebb az ecettel vagy citromlével savanyított zöldbableves, de készíthetünk vele ragulevest vagy palóclevest, illetve szinte bármilyen vegyes zöldségleveshez adhatjuk.

A bab fűszerezését meghatározza a többi hozzávaló, de alapvetően jó illenek hozzá a zöldfűszerek, főleg a kapor és a tárkony.

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók:
70 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott)
1 fej vöröshagyma
2,5 dl tejföl
2 evőkanálk liszt
kevés pirospaprika

kapor
1/2-1 citrom leve (ízlés szerint)

Elkészítés: Egy lábasban olajat melegítek, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Miután megdinsztelődött, hozzáadom a megtisztított, apróbb darabokra vágott babot. Sózom, borsozom, vízzel felöntöm úgy, hogy az ujjnyival ellepje a babokat. Fedve megpárolom a babot, majd amikor már siklik benne a villa, akkor tejfölös habarással sűrítem. A habarásba a liszt mellé némi pirospaprikát is teszek, és a végén frissen vágott kaporral koronázom. Kevés citromlével ízesítem, sült virslivel vagy fasírttal tálalom.

Zöldbab görögösen

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma

pirospaprika
olívaolaj

Elkészítés: Egy mélyebb serpenyőben az olajat felhevítem, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom az apróra szelt fokhagymát. Ezután lehúzom a tűzről, paprikával hintem, s hozzáadom a megtisztított babot. Kicsit sózom, kevés vízzel felöntöm, és fedő alatt lassan megpárolom. Köretnek, főételnek egyaránt kiváló.

Ezek is érdekelhetnek

Friss