Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöld utat a zöld teának

A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken. A zöld tea leveleit viszont éppen hogy csak gőzölik. A folyamatból kimarad az erjesztés, a fermentáció, amelynek során a tea egyébként elveszíti számos jótékony alkotó elemét.

A zöld tea a kutatások szerint elősegíti a sugárkárosodások gyógyulását, csökkenti a koleszterinszintet, véd a szívbetegségekkel szemben, sőt a dohányzás káros hatásait is mérsékli (C-vitamin!). Egyes szakemberek szerint védelmet nyújt az esetleges agyérgörcs ellen a rendszeresen alkoholizálóknál.

Kísérletek bizonyítják, hogy a testsúlycsökkenést is elősegíti. Három hónapos kúra után a zöld tea fogyasztói háromszor annyit veszítettek súlyukból, mint a zöld tea nélkül fogyózó kontrollcsoport tagjai.

Orvosok vizsgálják hatásait a rákmegelőzésben. Biztató, hogy Shizuokában, Japán teatermesztő vidékén a legalacsonyabb a rákban elhalálozottak száma, a gyomorrák gyakorlatilag ismeretlen. Kezdeti klinikai kísérletek szerint a zöld tea hatásos lehet a tüdő-, gyomor, vastagbél-, máj- és bőrrák ellen is.

Cinket is tartalmaz, ami fontos ásványi anyag a terhesség alatt. Étkezés után szájvízként használható, mert flouridja segíti megelőzni a fog szuvasodását. Külsőleg rovarcsípésekre jó, mert csökkenti a viszketést, felduzzadást. Számos kozmetikai cikkben (például a samponokban) is megtaláljuk.

A japánok naponta átlagosan három csészével isznak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss