Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöld turmix, a vitaminbomba

A zöldségekből és gyümölcsökből álló zöldturmix hihetetlen vitaminforrás, és bármilyen meglepő: nagyon finom.

A zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, és ha jó kombináljuk a zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ügyesen fűszerezzük, akkor nagyon finom ital. Nevét azért kapta, mert minden esetben kerül bele valamilyen leveles zöldség. A zöld levelek sok esszenciális aminosavat tartalmaznak, valamint egyik fontos összetevőjük a méregtelenítő és lúgosító hatású klorofill. Magas ásványianyag tartalommal rendelkeznek, a jótékony rostokról nem is beszélve. Szerencsére az elturmixolt rostok már kevesebb munkát adnak a gyomornak, így ebben a formában sok zöldség könnyebben emészthető, mintha csak felszelnénk és nyersen ennénk.

 

Gyümölcsökkel még finomabb a zöld turmix

A zöld turmixokba a legtöbb esetben nem csak zöldségek kerülnek, hanem a turmix gyümölcsökkel is kiegészíthető, sőt a turmix biztos hátterét általában a gyümölcsök adják. A zöldségek közül a legkedveltebb alapanyagok a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold, kínai kel, káposzta, kelkáposzta, de használhatjuk a retek vagy a sárgarépa levelét is.

A gyümölcsök közül választhatjuk a banánt, a különféle bogyós gyümölcsöket, amelyeknek antioxidáns tartalma messze földön híres, de tehetünk a mixbe almát, körtét, mangót, ananászt, narancsot, mandarint, kivit is. A smoothie-ba a friss zöldségek és gyümölcsök mellett tehetünk fagyasztott alapanyagokat is. Épp ezért, amikor az adott – turmixba ideális – gyümölcs vagy zöldség szezonja van, érdemes előre gondolkodni, és kis adagokban lefagyasztani belőlük.

A turmixok ízét nem csak az alapanyagok határozhatják meg, hanem ízesíthetjük is őket különféle fűszerekkel. A legkézenfekvőbb, hogy a zöldturmixba zöldfűszerek kerüljenek, ami igazán jó gondolat, hiszen a legtöbb zöldfűszerünk gyógynövény is egyben, azaz kifejezetten hasznos a szervezet számára. Sok közülük az emésztőrendszeri problémák helyrehozásában igen hatékony, így ezeket nem csak a turmix ízesítése miatt érdemes a zöldségekhez adni, hanem növelik a turmixunk hatékonyságát is.

Ízlésünk szerint variálhatjuk

A zöldfűszerek mellett tehetünk bele citrom- vagy narancshéjat, esetleg egy kis citromlevet is. A különféle biológiai erjesztésű ecetekből is adhatunk a turmixhoz. Ezek között manapság már találni kifejezetten fogyasztásra kialakított, úgynevezett ivóeceteket is, amelyekkel nyugodtan ízesíthetjük a turmixunkat.

A gyümölcsösebb változatokhoz jól megy a gyömbér, de kardamomot is adhatunk hozzá. Az őrölt fahéj, gyömbér, vanília is igazán kellemes összetevője lehet az italunknak. Abban az esetben, ha édesebb, teltebb ízekre vágyunk, egy kis mézzel is gazdagítható a turmix.

A gyümölccsel és zöldséggel készített smoothie gyümölcs-zöldség aránya a legtöbb recept esetében 60-40 százalék, amin természetesen kedvünk és igényünk szerint módosíthatunk. Ha gyerekeknek szeretnénk ilyen formában nyers zöldséget vagy gyümölcsöt adni, akkor a nekik készített italoknál érdemes a gyümölcs arányát kicsit növelni, hogy édesebb, lágyabb összhatást érjünk el, és az ital valóban elnyerje a tetszésüket.

A különféle alapanyagok és fűszerek mellett a smoothie ízvilágához a hozzáadott folyadék is újabb színt adhat. A legtöbb esetben tisztított vízzel javasolják a zöld turmixot hígítani, de természetesen mással is felengedhető. Jó megoldás lehet, ha fehér vagy zöld teával, mandulatejjel, kókusztejjel, kókuszvízzel, préselt zöldség-gyümölcslevekkel vagy épp joghurttal hígítjuk az italunkat.

Ha szeretnénk igazán tartalmassá tenni a turmixot, akkor egy-két teáskanálnyi chia magot is tehetünk bele, vagy a kellemes, mogyorós ízével hódító tört lenmag is kerülhet a smoothie-nkba. A zöldturmix ideális napkezdő fogás, viszonylag alacsony a kalóriatartalma, viszont igen laktató és vitalizáló, így az ebédig biztosan nem leszünk éhesek.

Mandulatejes spenótturmix

Hozzávalók:
1/2 banán
8 szem eper
1 marék friss bébi spenót
1 evőkanál őrölt lenmag
1 dl mandulatej

Elkészítés: A banánt karikákra vágom, az epret kicsumázom, a spenótot megmosom, lecsöpögtetem. Az összes alapanyagot a turmixba teszem, majd hozzáadom a mandulatejet, és simává mixelem. Pohárba öntöm, majd beleszórom a lenmagot és elkeverem.

Kivis smoothie

Hozzávalók:
1 nagyobb lédús narancs
1/2 banán
1 kivi
1 marék madársaláta
1 teáskanál méz

Elkészítés: A kivit megpucolom, feldarabolom, és a turmixba teszem. Hozzáadom a banánt, a madársalátát, a mézet, ráreszelem a narancs héját. Ezután kifacsarom a narancsot, és a levét a gyümölcshússal együtt a turmixolandókhoz öntöm. A géppel összesimítom, frissiben kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss