Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöld, fehér, fekete - így készítsd el a teád, hogy tökéletes legyen!

default user icon
MME

A teacserje leveleiből, rügyeiből készül a fekete, a zöld, az oolong és a fehér tea. A fekete tea úgy születik, hogy a tealeveleket hervasztják, sodorják, fermentálják, szárítják (ilyen pl. Assam, Ceylon, Darjeeling, a kínai teák).

A zöld tea ezzel szemben fermentálás nélkül készül. Például a Japánból származó, porrá őrölt matcha zöld tea igen jó minőségű. Az első szüret után a leveleket megszárítják, majd átválogatják, végül kőmozsárban zúzzák finom porrá. Kiváló ital-, sőt, jégkrémalapanyag.

Az oolong tea félig fermentált, érdemes natúran inni. A Kína délkeleti részén termesztett tea rendkívül ízletes. Félig már erjedt tealevelekből készül, amelyek sem a fekete, sem a zöld teák közé nem sorolhatók. Sikerének egyik titka: fogyasztása nemcsak gyorsítja a zsírégetést, hanem gátolja a kalóriadús ételek felszívódását is.

A minimálisan feldolgozott, szárított fehér teát a teák királynőjének is nevezik, hiszen a Dél-Kínában termesztett tea igazi ritkaság, fogyasztása több ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. Nevét a bimbót körülvelő bolyhok fehér színéről kapta. A magas vitamin- és nyomelemtartalmú ital többek között javítja a koncentrálóképességet. Antioxidáns hatásának köszönhetően véd a fertőzések, valamint a rákos megbetegedések és az öregedés ellen.

A hagyományos kínai gyakorlat szerint a tealeveleket forró, de nem lobogó, 70 fokos vízzel kell leönteni, majd 5-7 percig állni hagyni. A filtert viszont forrásban lévő vízben csak 2-3 percig kell áztatni. A nap bármely szakában fogyasztható: üdítően frissít, ugyanakkor gyengéd az aromája.

Ízesített változatban szinte mindegyik beszerezhető: ilyenkor a teához illóolajokat, szirmokat, fűszereket kevernek (pl. bergamottolajos Earl Grey, jázminvirágos zöld tea).

Így készül a tökéletes tea:

A klórozott, sok meszet, ásványi anyagot tartalmazó csapvizet lehetőleg 3 percig forraljuk vagy szűrőberendezéssel tisztítsuk, csak ezután öntsük a teafűre.

A porcelán vagy kerámia teáskannát öblítsük ki a forró vízzel, hogy átmelegedjen a fala. Szórjuk a kanna aljára a teát, töltsünk rá forrásban lévő vizet. A zöld teát azonban csak 70 fokos vízzel szabad készíteni, különben keserű lesz. Erről egyébként az első forrázatot le kell önteni, majd a teafüvet még egyszer felönteni, és rövid ideig állni hagyni.

A teafű adagolása ízléstől függ. A leveles teákból 1 púpozott teáskanálnyit, a broken teákból 1 csapott teáskanálnyit vagy 1 filtertasakot számíts csészénként. Amennyiben erősen szereted a teát, egy adaggal többet tegyél a kannába. Ha élénkítő hatására vágysz, a teát 2-3 percig hagyd ázni. Ha nyugtató hatását szeretnéd élvezni, leszűrés előtt 5 percig hagyd állni. A gyógy- és gyümölcsteakeverékeket pedig legalább 5 percig áztasd!

Így tárold:

Légmentesen záródó csomagolásban, hűvös, sötét helyen a tea általában nyolc hónapig megőrzi aromáját. Ne tartsd fűszerek mellett és hűtőben, mert könnyen átveszi a szagokat, és gyorsan elveszti saját aromáját. Más élelmiszerektől elkülönítve, lehetőleg fém- vagy fadobozban tárold!

Ezek is érdekelhetnek

Friss