Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zenéhez is lehet sört készíteni, de még mennyire!

default user icon
MME
 Aki nyitott szemekkel sétálgatott már hipermarketek söröspolcai előtt, jó eséllyel kiszúrta már valamelyik jól ismert metalbanda nevével fémjelzett sört: az Iron Maiden és az AC/DC évek óta folyékonyan is fogyaszthatók. Jó, hát nyilván nem Nicki Minaj közönsége iszik meg egy koncert alatt 10 korsóval, meg külföldön van erre piac, aztán mi is beleestünk a szórásba, mondhatnánk. De ezt a bevezetőt nyilván azért írom, mert már Magyarországon is egyre nagyobb divat a zenekaros sörök, piák készítése, és itt nem csak a szimpla brandingelésről beszélünk!

Március végén jelent meg az Ivan & The Parazol legújabb lemeze, az Exotic Post Traumatic. Április elején jelent meg a kőbányai MONYO Brewing legújabb söre, az Exotic Post Traumatic. Az együttműködésnek még egy kis sajtótájékoztatót és közönségtalálkozót is összehoztak, mégis Magyarország egyik legjobb kisüzemi sörfőzdéje és neves bandája alkotott közösen, sörnyelven kollaborált. A szó legnemesebb értelmében volt ez együttműködés: a Monyó főzőmestere, Németh Antal a recept megalkotása előtt meghallgatta az albumot, a zenekar tagjai pedig főzés közben kóstolgatták az epres Brut Ale stílusú sört, amely egy rendkívül új irány a sörkészítésben.

Akár egzotikusnak is írhatjuk, hiszen tavaly alkották meg Kaliforniában, ahol Vitáris Ivánék is rögzítették a lemezt. Brut, mint pezsgő: csontszáraz a kortyérzet, és ale, mint felsőerjesztésű sör. Utóbbi érlelési módot már a nagyüzemek is egyre jobban kedvelik. És epres, mert 2000 liter sörléhez 200 kg eperpürét kevertek, a pezsgő mellé dukál is a tavasz gyümölcscárja. Exkluzív, mert egyelőre ez a 20 hekto készült, de a zene- és sörrajongóknak kötelező!

A sör&zene ilyen formájú együttműködése egyébként nem unikum, hogy ne menjünk messzire, a Monyó készített már a Quimbynek is egy vörös ipa-t Az ördög magyar hangja néven. A Monyó főzdeszomszédja, a HopTop a PASO 15. születésnapjára főzött szintén tavaly egy dupla ipát, a csepeli Rizmajer pedig a Zorallnak készített egy fekete ipát, 2016-ban a Reczerser pedig az Anna and the Barbiest dolgozta fel folyékonyan. Ezek mindig kis tételben készült malátakoktélok, ahol leginkább a sör szeretete és a marketing vezérelte az együttműködő feleket.

A nagy sörfőzdék legendásan rugalmatlanabbak, náluk egy főzet nem 1-2 ezer literes, de 2015-ben a Dreher Nagy Feró arcképével elkészítette a Kőbányai Rockert, egy félbarna lagert, amelyet már alig lehet látni a boltok polcain: ez se térítette el a magyar sörfogyasztást.

A magyarokkal ellentétben a külföldi példányokat nem nagyítóval kell keresni, tekintve azt az aprócska tényt, hogy egy Metallicának pár nagyságrenddel nagyobb a rajongótábora, mint mondjuk a Roadnak vagy a Tankcsapdának. Ezt a két rockegyüttest még azért szúrtam ide, mert előbbinek éppen van brandingelt pálinkája, Lukácséknak pedig tüzes vize - lánykori nevén viszki.

De visszatérve a talán világszerte legismertebb metalbandára, a 80-as években Alcohollicának is becézett Metallica a tavaly debütáló viszkijük után 2019-ben az Enter Night Pilsner nevű sörrel rukkoltak elő (igazából az amerikai Budweiser már dobott piacra limitált szériás Metallica-sört, és a dán Carlsbergnek pedig tervezett palackot a szintén dán dobos, Larc Ulrich, de a most kiadott nedű a hivatalos Metallica-pia). James Hetfieldék ropogós, friss pilsenije után után pont jó választás lehet az angol Iron Maiden tradícionális angol ale-je, a 2013 óta forgalmazott Trooper, utána pedig a Robinson sörfőzde készítette másik négy Trooper-variáns. Az Iron Maiden ezt a versenyt is komolyan vette az ötféle, róla elnevezett sörrel, de a Motörhednek is évek óta létezik egy amerikai ipája - és persze viszkije -, de az AC/DC is kapható egy világos lager és tequila formájában. A sört, de legalábbis a sort még persze folytathatnánk akár borral és vodkával is, aki kíváncsi, ezen a linken még fotóval is megtekinthető pár tucat hangulatjavító ital.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss