hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zakuszka kicsit másképp

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 kg padlizsán
  • 2 kg pritamin paprika (piros kaliforniai is jó)
  • 2 kg kápia paprika
  • 1-1,5 kg vörös hagyma
  • 1 kg sárgarépa
  • 50 dkg petrezselyem
  • 7 dl olaj
  • 2 db kis vörösbab konzerv
  • 2 db kis fehérbab konzerv
  • kb. 1,5 l paradicsompüré (jó sűrű legyen)
  • Az ízesítéshez:
  • bors
  • babérlevél
  • méz

Elkészítés

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom, lecsöpögtetem.

A padlizsánt és a paprikát megsütöm. Én grillezni szoktam, ha van rá mód, fával, mert attól különleges ízt kapnak a zöldségek. De sima sütőben is elkészíthető. A padlizsánokat kicsit megszurkálom, hogy a lé távozhasson. Addig kell sütni, amíg a padlizsán megpuhul, a paprikák héja pedig teljesen megfeketedik.

Ha elkészültek, alaposan meghámozom őket, a paprikának a magját és csumáját is eltávolítom.

A felaprított hagymát közben már el lehet kezdeni dinsztelni. A hagymához hozzáadom a reszelt répát és petrezselymet is.

Ha a padlizsánt és paprikákat meghámoztam, kezdődhet a darálás. :) Én a hagyományos húsdarálón szoktam csinálni, vegyesen, egy kis padlizsán, utána paprika és a fehérbab. A fehérbabot azért szoktam ledarálni, hogy egy kicsit felszívja a zöldségek levét. Nagyjából elkészül a hagyma, mire a darálást befejezem, szóval a darált zöldségek mehetnek a hagymás-répás-petrezselymes egyvelegre.

Alaposan összekeverem, és kb. 45 percet hagyom magában főni. Ezután adom hozzá a paradicsompürét, majd ízesítem sóval, borssal és jó sok babérlevéllel. Hagyom rotyogni kb. fél órát, ekkor jöhet az édesítés mézzel (cukorral is jó, de a méztől teljesen más ízvilágot kapunk). Mézből változó, hogy mennyit teszek, de ehhez a mennyiséghez max. 25 dkg mézet keverek.

Ha már az ízesítés sikerült, hozzákeverem a vörösbabot is. Én szeretem, ha ez viszonylag egészben marad. Az üvegben jól is néz ki. :) Innentől kezdve néha megkevergetem, addig kell főzni, amíg az edény szélén fel nem jön az olaj. Ha ezt látjuk, készen is van. Ebben a pillanatban szoktam egy késhegyni nátrium-benzoátot hozzákeverni, pár percig kevergetem.

Melegen tiszta, steril üvegekbe adagolom.

Megjegyzés

Kicsit macerás, de megéri! Annyira finom, és ez a nyár végi, kora őszi szezon tökéletes alkalom az elkészítéséhez. :) Az alapanyagok szezonálisak... Nagyon szeretem, egész télen eláll (ha sikerül belőle elég sokat csinálnom). :) Piritóssal, zöldségekkel, de csak úgy magában is eszméletlen finom. - Cukorborso88

Ezek is érdekelhetnek

Friss