Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom, lecsöpögtetem.
A padlizsánt és a paprikát megsütöm. Én grillezni szoktam, ha van rá mód, fával, mert attól különleges ízt kapnak a zöldségek. De sima sütőben is elkészíthető. A padlizsánokat kicsit megszurkálom, hogy a lé távozhasson. Addig kell sütni, amíg a padlizsán megpuhul, a paprikák héja pedig teljesen megfeketedik.
Ha elkészültek, alaposan meghámozom őket, a paprikának a magját és csumáját is eltávolítom.
A felaprított hagymát közben már el lehet kezdeni dinsztelni. A hagymához hozzáadom a reszelt répát és petrezselymet is.
Ha a padlizsánt és paprikákat meghámoztam, kezdődhet a darálás. :) Én a hagyományos húsdarálón szoktam csinálni, vegyesen, egy kis padlizsán, utána paprika és a fehérbab. A fehérbabot azért szoktam ledarálni, hogy egy kicsit felszívja a zöldségek levét. Nagyjából elkészül a hagyma, mire a darálást befejezem, szóval a darált zöldségek mehetnek a hagymás-répás-petrezselymes egyvelegre.
Alaposan összekeverem, és kb. 45 percet hagyom magában főni. Ezután adom hozzá a paradicsompürét, majd ízesítem sóval, borssal és jó sok babérlevéllel. Hagyom rotyogni kb. fél órát, ekkor jöhet az édesítés mézzel (cukorral is jó, de a méztől teljesen más ízvilágot kapunk). Mézből változó, hogy mennyit teszek, de ehhez a mennyiséghez max. 25 dkg mézet keverek.
Ha már az ízesítés sikerült, hozzákeverem a vörösbabot is. Én szeretem, ha ez viszonylag egészben marad. Az üvegben jól is néz ki. :) Innentől kezdve néha megkevergetem, addig kell főzni, amíg az edény szélén fel nem jön az olaj. Ha ezt látjuk, készen is van. Ebben a pillanatban szoktam egy késhegyni nátrium-benzoátot hozzákeverni, pár percig kevergetem.
Melegen tiszta, steril üvegekbe adagolom.