Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zacskós rizst teszteltünk - ezt vedd meg, ha nem akarsz a rizsfőzéssel bajlódni

A krumpli mellett a rizs az egyik legkedveltebb köret a magyar konyhán. Sokan azonban nem szeretnek a főzésével bajlódni, mert vagy túl főzik, vagy kemény marad a rizsszem, és inkább a boltokban kapható konyhakész változatot részesítik előnyben. A héten a köznyelvben gyors rizsként, vagy zacskós rizsként emlegetett fajtát teszteltük.

A rizs közel 8000 fajtával van jelen a Földön. A lakosság közel 60% fogyasztja, mint fő táplálékforrás. Magyarországon valahol a 16-17. század környékén jelent meg, de Ázsiában már közel 5000 éves múlttal rendelkezik.

Itthon legtöbbször A és B típusú jelzőket látunk a csomagoláson feltüntetve, ami a minőségére és töredezettségére utal. Heti bevásárló El Caminonk során azokat a példányokat gyűjtöttük be melyeken valamilyen formában ott a mágikus „konyhakész” felirat. Ez tömören annyit jelent, hogy minden kész, víz és só kell neki, meg persze némi forróvíz.

Elkészítés során vért izzadva figyeltünk arra, hogy minden lépést a leírás alapján végezzünk. Ezek többsége 16-18 perces főzés után válnak olyannyira puhává, hogy fogyaszthatok is lesznek.

Riceland

Szép nagy szemek, melyek 18 perc alatt tökélesen megfőttek. Ízében van egy kevéske sósság elrejtve, szóval itt ne rutinból vágjuk bele fél kiló sót a vízbe az elején. Ízében kevéske a műanyag, egész tiszta marad a rizs gyér íze. Állagra könnyen pereg, nincsen semmi tapadós hatása.

Adatok: 4x100 gramm, 249 Ft

CBA

Az új piros széria részét képezi konyhakész rizsük is. Ránézésre egész pofás, pont olyan, mint a többi. Rotyogtatás közben olvastuk a dobozt és észrevettünk egy érdekes feliratot, miszerint a gyártója a Riceland. Tápanyag értékeiben tökéletesen ugyanaz, így kár lenne meglepődni rajta, hogy ízében és állagában is.

Adatok: 2x125 gramm, 160 Ft

5 VARIÁCIÓ A RIZSFŐZÉSRE >>> 

Spar

A jó öreg mondás szerint három a magyar igazság, ami itt is remekül érvényes, mert ezt is a Riceland gyártotta és ez is pontosan ugyanolyan, mint az előző kettő egymás után. Újabb remek példa, hogy a sajátmárkás dolgok sokszor ár/értékben mennyivel jobbak.

Adatok: 4x125 gramm, 269 Ft

Happy Harvest

Erre történetesen nem került rá a konyhakész felirat, de a polcon az ártábla mindéképpen jelezte, hogy ez bizony az, csak a dobozról maradt le a felirat, mi elhittük. 18 perc alatt tökéletesen puhára főtt, ízében leginkább a jellegtelen rizs aromát érezzük semmi egyebet. Nem tapad, könnyen leperegnek a szemek egymásról. A kritikus műanyagzacskó íz itt annyira nem érvényesül.

Adatok: 4x125 gramm, 199 Ft

RIZSKOCH ÉS RIZSFELFÚJT: 13 IMÁDNIVALÓ RECEPT! >>>

Penny

Kicsit gyorsabb ez a rizs, mert 14-17 perc elegendő neki az elkészítésre. Az elmélet kb. ugyanaz, mint az összes többi esetében amúgy. Szinte hófehér és ragyog. A főzési időt ennél lehetne picit emelni, mert 17 perc se volt totálisan elegendő. Ízre ez is üres, de itt megvan a zacskó jellegzetes műanyag íze, ami nem éppen kellemes.

Adatok: 4x125 gramm, 229 Ft

9 LAKTATÓ RIZSES HÚS, AMI A CSALÁD KEDVENCE LESZ >>>

Ítélet

 Az öt lelket számláló konyhakész rizsek ligájában valójában három különböző márka méretette meg magát. Első helyen a Riceland trió végzett, itt egész jó állag, alig valami műanyag íz és egy alap kis sósság kapunk. A második, de papíron, negyedik helyen a Happy Harvest, ami még mindig kellően emészthető és műanyagmentes példány, annyi az előtte lévőkhöz képest a hátránya, hogy nem sós.

A Penny se volt vészes, sokkal rosszabbat vártunk a mezőnytől amúgy, de ennél kicsit érezni lehetett a főzőtasak remek műanyag utóízét a szánkban. Mindegyiket lehet utólag némi fűszerrel biztosan orvosolni.

Riceland
Spar
CBA
Happy Harvest
Penny

DOBOZOS KÉSZÉTELEKET TESZTELTÜNK! LÁSSUK, MILYEN A BRASSÓI, A BÁCSKAI ÉS A SZECSUÁNI >>> 

TESZT! VÉGIGKÓSTOLTUK AZ ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSOKAT, MEGMONDJUK, MELYIK A TUTI! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss