A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, a felaprított hagymát és gombát. Megsózzuk, megdinszteljük, és 2-3 perc után felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a megpucolt zöldbabot. Fűszerezzük sóval és borssal, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, majd hozzáadjuk a lestyánt, a zellerzöldet és ételízesítőt. Alacsony fokozaton főzni kezdjük.
Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a sót, a borsot, az őrölt köményt és a fűszerpaprikát. Belereszeljük a fokhagymát és belekeverjük a zabpelyhet. Összevágunk egy kis csokor petrezselymet, zellerzöldet és lestyánt, és ezt is belekeverjük. Alaposan összegyúrjuk, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és nedves vágódeszkára rakjuk.
Amikor felforrt a leves, beletesszük a gombócokat. Kb. 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót is, és kb. 5 perc múlva lezárjuk. Meghintjük petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.