A lisztet a sóval elkeverjük, a zsiradékot elmorzsoljuk benne alaposan. A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A tojást felverjük, majd a tejföllel elkeverjük, liszthez adjuk az élesztős keverékkel együtt, ha szükséges, adunk még hozzá lisztet. Nagyon lágy tészta lesz, de ha már nem ragad a tál falához, akkor kész.
Meleg helyen 2 órát kelesztjük, közben 2-3 alkalommal áthajtogatjuk.
Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással, majd reszelt sajtot és szezámmagot szórunk rájuk.
Előmelegített sütőben, 200-220 fokon kb. 15 perc alatt (aranybarnára) megsütjük.
Türelmesnek kell lenni a kelesztéskor, azért fontos a 2 órát betartani, mert különben sülés közben megdől a pogácsa. Jómagam nem a bolti zablisztet használom, hanem a natúr zabpelyhet ledarálom kávédarálón, és fele-fele arányban bekeverem sima liszttel. Nem fog annyira megemelkedni mint a sima lisztes testvére, de nagyon finom, enyhe zabos ízével páratlan. - 0420marcsu
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!