Worcestershire szósz
Érlelt, ecet alapú folyékony ízesítőszer, melyet szardellával, szójaszósszal, hagymával, melasszal, fokhagymával, tamarinddal, korianderrel, szegfűborssal ízesítenek, majd legalább két hónapig érlelik.
Kiejtésével az angol nyelvtanfolyamok hallgatóinak is meggyűlhet a baja, rendhagyó ugyanis, valahogy így mondjuk helyesen: vúsztösí szósz.
A Worcestershire szósz felbontás nélkül akár évekig eláll a konyhában, de felbontás után is hosszan tárolható. Az üveget mindig rázzuk fel használat előtt.
Egy szósznak is lehet legendája
A legenda szerint egy Indiából hazatért angol lord, bizonyos Sandys úr, Worcester városában két gyógyszerészre bízta, hogy alkossák meg kedvenc ízesítőjének mását. Megtették, de az eredmény katasztrofálisra sikeredett, ezért a pincébe száműzték, ahonnan csak évek múlva került elő. Ezalatt új ízzé érlelődött, és megszületett sokunk kedvence, a Worcestershire szósz.
Mire használjuk?
Átlényegít egy finom marhahúslevest, grillezéshez, pácoláshoz is nagyon finom, egy szelet frissen sült marhasteak kiváló ízesítője. Egy új-zélandi barátunk a sonkás-sajtos melegszendvicsére is ezt csepegteti. A Bloody Mary-nek és a Caesar salátának is fontos alkotórésze. Nagyon jó grillpácokhoz is.