Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Wolf András: Ennél a feladatnál a legprofibb versenyzőimet is féltettem!

default user icon
MME
Wolf András immár negyedszer vitte a kék csapatot a tv2 Séfek séfe című gasztrorealityjében. Az évad végéhez közeledve, a végkifejletről még mit sem sejtve beszélgettünk vele kedvenc ételekről, az amatőrök esélyeiről, a műsor legnehezebb feladatáról, és arról, mi az, ami valakit kiváló séffé, a séfek séfévé tesz.

Tegnap véget ért a Séfek séfe, a tv2 gasztrorealityje, amiben Wolf András - aki többek között -, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja, már negyedszer választotta ki csapatát a műsorban. Azt mondja: akárhányszor vállalná ezt a feladatot, mert egyszerűen nem lehet megunni.

„Nagyon szeretem! Minden évad más, iszonyú izgalmas, mindegyik tartogat meglepetéseket, újabb és újabb kihívásokat” – mondja Wolf András, hozzátéve, hogy persze van, ami nem változik, és az az egoharc.

„Amikor összeválogatjuk a csapatokat, elsősorban a versenyzők munkáját figyeljük, és mivel tényleg a legjobbak kaphatnak továbbjutást jelentő kést a válogató után, nem csoda, hogy összefeszülnek az elképzelések, még csapaton belül is. Érdekes, hogy ezeket a konfliktusokat belülről nem éreztük ennyire erősnek, mint ahogy később az adásokban és a műsorról szóló cikkekben megjelentek. Igaz, hiába vagyunk ott, nem hallunk mindent, és persze továbbra is a munka: a tudás, a kreativitás, a precizitás az, ami számít, elsősorban azt figyeljük a zsűritársakkal” – mondja a séf.

SÉF VAGY SZAKÁCS - PROFI VAGY AMATŐR? 

A Séfek Séfe gasztroreality azért is különleges, mert a lelkes amatőrök mellett profi szakácsok is jelentkezhetnek a versenybe, ami persze nem ugyanaz a liga, de a séf szerint az amatőrök között is akadhat olyan, eddig fel nem fedezett tehetség, aki óriási meglepetést okozva, könnyedén megállja a helyét a szakmabeliek között. 

„Mindegyik amatőrben benne van a lehetőség, hiszen annyira sokrétűek a feladatok, hogy még a legjobbak és legprofibbak is elvérezhetnek. Nagyon nagy rutin kell ahhoz, hogy mindig jól tudjon teljesíteni az ember. Én úgy gondolom, hogy akiben megvan a szikra, az lehet, hogy az első versenyén nem, de a következő évadba jelentkezve, a köztes időt felkészüléssel töltve újra elindul, akkor esélyes lehet a döntőig menetelve a csúcsra érni, és a legjobbnak, a séfek séfének lenni.” 

Arra a kérdésre, hogy mitől lesz valaki a legjobb, mi tesz egy versenyzőt a séfek séfévé, Wolf egy szakmai körökben jól ismert szólással válaszol: „Minden séf szakács, de nem minden szakács séf. Egy jó séfnek ugyanis amellett, hogy nagyon jól kell főznie, olyan vezetői kvalitásokra is szüksége van, amelyekkel össze tud fogni és irányítani tud egy csapatot, és tökéletesen meg tudja szervezni mások és a saját munkáját is.” 


A LEGKEMÉNYEBB FELADAT

Ahogy a műsor haladt a végkifejlet felé, úgy kaptak a versenyzők egyre nehezebb feladatokat: például a tortakészítést.

„A tortakészítés nagyon komoly kihívás. Én 30 év rutinnal a hátam mögött kifejezetten izgultam. A cukrászfeladatoknál mindig félek, milyen lesz a végeredmény, egyáltalán lesz-e produktum?! De szerencsére olyan ügyesek a versenyzők, és olyan jól teljesítenek stresszhelyzetben, hogy mindig születik egy-két kiemelkedően jó alkotás. Ilyenkor még a profi, komolyan esélyes versenyzőimet is féltem, hogy meg tudják-e oldani a felmerülő nehézségeket. Az idei évadban a hájas tészta készítése volt az, amire azt mondtam: na, ez lutri! Ehhez a tésztához ugyanis nem csak baromi nagy rutin, nagy szerencse is kell. A cukrászat egy másik szakma, más típusú kompetenciákat igényel. De ez otthon is így van: az a háziasszony, aki jól főz, nem biztos, hogy jól is süt.” 

A SÉF OTTHON IS SÉF

Wolf András eredeti végzettsége cukrász is, így felmerül a kérdés, hogy legalább otthon nem érez-e néha ellenállhatatlan vágyat, hogy összedobjon egy pitét, vagy elkápráztatja-e néha a családot egy-egy háromemeletes tortakölteménnyel. 

„Otthon a feleségem a sütésfelelős, én inkább főzök – ha édességről van szó, akkor is, például a különféle gombócoknak nagy rajongója nálunk mindenki. Szilvaszezonban szilvás gombóc, túrógombóc pedig gyakorlatilag bármikor, mert szerintem, a világon a legjobb alapanyag a túró! Nincs olyan túrós édesség, amit ne szeretnék” – mondja Wolf, aki alapvetően mindenevő, hedonista embernek vallja magát, és inkább top 100 kedvenc étele van, nem tudna egyetlen favoritot kiemelni. „Imádom az egzotikus ételeket, bogarat is ettem már. Mondjuk tény, hogy az nem biztos, hogy beleférne a top 100-ba. Amíg ehetek mást is, az ízelt lábúakat azért kihagyom” – mondja nevetve a séf. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss