Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Wok - egyszerű és nagyszerű

Egyre divatosabb már nálunk is a kínai csodafőzőedény, a wok. Nem véletlen, mert szinte minden elkészíthető benne, gyorsan, egészségesen, diétásan, és hihetetlenül finoman.

 

7 kérdés – 7 válasz a wokról

1. Miért érdemes wokban főzni?
A válasz egyszerű: gyors, egészséges és egyszerű. Szinte zsiradék nélkül, magas hőmérsékleten fő-sül az étel, amitől egy kicsit grillezett, füstös ízt kap.

2. Milyen a jó wok?
Ha lehet, vastag falú, acélból készült wokot válasszunk, a jó hőterelés és hőfelhasználás miatt. Ez a legfontosabb. Minél súlyosabb, annál jobb!

3. Könnyű-e tisztítani a wokot?
Egyszerűbb, mint az ember gondolná. Az első használat előtt macerás egy kicsit, ugyanis a wok belső felét – a főzőfelületet – meg kell kenni olajjal, tűzre tenni, és kb. 10-15 percig hevíteni úgy, hogy az olaj mindenhol érje a főzőfelületet. Ezután egy kicsit hűlni hagyjuk, majd papírtörlővel átdörzsöljük mindenhol. A wokot sosem szabad mosogatószerrel mosni, mindig csak öblítjük langyos vízzel, majd a tűzre téve 1-2 percig szárítjuk.

4. Gyorsan elkészíthetőek-e a wokban az ételek?
Wokban sokkal gyorsabban elkészül minden, hiszen nagyon magas hőmérséklet éri benne az ételt. Néhány perc pirítás, ízesítés, fűszerek, és máris kész.

5. Bonyolultabbak-e a wokban készíthető receptek, mint a hagyományosak?
A woknál az előkészítés a lényeg. A kínai konyha egyik jellegzetessége, hogy mindent apróra vagy vékonyra kell szeletelni. Így az előkészítés talán egy kicsit hosszabb ideig tart, de a főzési idő nagyon gyors.

6. Milyen olajjal érdemes a wokban főzni?
Legjobb a mogyoróolaj, mert csak 250 C fokon módosul benne a telített zsírsav. Ha nem kapunk mogyoróolajat, kukoricaolajat is használhatunk. Olívaolajjal is főzhetünk benne, de jobb, ha mogyoróolajjal keverjük, mert magában könnyen ég.

7. Mindent főzhető wokban?
Akármilyen hihetetlen: minden elkészíthető benne. Leves, mártás, sült zöldség vagy hús, bármi.

És még 3 érv...

Miért egészséges és diétás?
- A wokban való főzéshez alig szükséges zsiradék. A zsiradékok pedig igen magas kalóriaértékkel bírnak. Nem mindegy hát, hogy mennyit használunk belőlük.
- A wokban könnyű diétás ételeket főzni. Szinte nem lehet benne elrontani semmit, és mivel gyorsan, főzővíz és zsiradék nélkül készíthető benne az étel, így mindennek megmarad, sőt felfokozódik az íze. Legyen az zöldség, hal vagy szárnyas – a diéták nélkülözhetetlen alapanyagai -, gyorsan, ízletesen és változatosan elkészíthető!
- A gyors főzés alatt megőrződnek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek a hagyományos főzés közben nagy részben eltűnnek az alapanyagokból. A wokban magas hőmérsékleten és gyorsan főzünk, így sok fontos anyag megmarad az ételben.


Két ínyenc recept wokra


Narancsos-korianderes rákocska

Előkészítés: 20 perc
Elkészítés: 8 perc

Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott rák (scampi)
1 evőkanál mogyoróolaj
1 evőkanál olívaolaj

bors
fehérbors
2 evőkanál narancshéj lereszelve
3 evőkanál frissen aprított koriander
A páchoz:
1 evőkanál olívaolaj

fehérbors

Elkészítése: Olvasszuk ki a rákot, öblítsük le, majd szárítsuk meg. Állítsuk össze a pácot, forgassuk bele a rákot, és hagyjuk 15 percet állni. Közben reszeljük le a narancs héját, vágjuk apróra a koriandert. Tegyük a wokot erős tűz fölé, forrósítsuk fel, majd tegyük bele az olajat. Hagyjuk felforrósodni, majd öntsük bele a rákokat, a narancshéjat, és azonnal sózzuk, borsozzuk. Kevergetve süssük 7 percig, majd adjuk hozzá a koriandert, még egy percig süssük. Azonnal tálaljuk. Könnyű fehérbort kíbáljunk hozzá.


Bazsalikomos pirított csirke

Előkészítés: 5 perc
Elkészítés: 8 perc

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
1,5 evőkanál mogyoróolaj
3 evőkanál durvára vágott fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
fél dl víz vagy húsleves
2 kávéskanál cukor
1 evőkanál szójaszósz
2 kávéskanál chiliszósz
1 marék friss bazsalikom

Elkészítése: A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra. A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, majd aprítsuk fel. A bazsalikom leveleit csipkedjük le a szárról, de hagyjuk egészben. A wokot tegyük erős tűzre, forrósítsuk fel, majd öntsük bele az olajat. Amikor gőzölögni kezd, tegyük bele a gyömbért és a fokhagymát, pirítsuk fél percig. Adjuk hozzá a csirkemellet, két percig pirítsuk kevergetve, majd öntsük rá a vizet vagy húslevest, a szójaszószt és a chiliszószt. Forrástól számítva gyenge tűzön főzzük 5 percig. Óvatosan keverjük bele az egész bazsalikomleveleket. Azonnal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss