Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

WHO: az indiai koronavírus-variáns fertőzőbb, mint a korábbi mutációk

default user icon
MME
Az ENSZ egészségügyi szervezetének hétfői genfi sajtótájékoztatóján Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi vezetője közölte, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.

Aggasztónak nevezte a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát az Egészségügyi Világszervezet - írja az index.hu. "A kutatások első eredményei szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a variánsra" – mondta el Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi vezetője az ENSZ hétfői, genfi sajtótájékozatóján, hozzátéve: "Egyelőre nincsenek ismereteink olyan tényezőkről, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyógyszereink és a védőoltásaink ne lennének hatékonyak. És ez a lényeg."

„A jövőben is találkozni fogunk aggasztó variánsokkal, és mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a terjedésüket, korlátozzuk a fertőzéseket és csökkentsük a betegség súlyosságát” – mondta.

Szumija Szvamináthán, a WHO tudományos főtanácsadója beszámolt arról, hogy Indiában kutatások folynak az új variáns fertőzőképességének, az általa okozott betegség súlyosságának és az oltott emberek szervezetében keletkezett antitestek reagálóképességének felmérésére.

"Egyelőre azt tudjuk, hogy a védőoltások működnek, a diagnosztizálás működik, a normális vírus ellen alkalmazott kezelések működnek, így semmit nem kell változtatni” – hangsúlyozta.

Az új változat az egyik – de korántsem az egyetlen – ok, amely megmagyarázza a járvány felgyorsulását Indiában, ahol a koronavírus halálos áldozatainak száma megközelíti a negyedmilliót. Ráadásul sok szakértő szerint a hivatalos adatok jóval alacsonyabbak a ténylegeseknél. A statisztikákban nem szereplő áldozatok elsősorban a nagyvárosokon kívül, a falvakban hunytak el, ahol kevés a kórház és nem készítenek naprakész listákat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss