Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Wellington, nem csak bélszínből - egy nagy ünnepi klasszikus másként

A wellington bélszín kedvelt karácsonyi főfogás, ami nem véletlen, hiszen rendkívül esztétikus és a beltartalma is csalogató. Ám vannak olyanok, akiknek az életmódjába nem fér bele a vörös hús, de a wellingtont azért ők is szívesen helyeznék az ünnepi asztal közepére.

Szerencsére ezt a fogást számos módon el lehet készíteni. A gombás krémmel körülölelt bélszín helyett a bolti leveles tésztába vagy a saját gyártású omlós tésztába szinte bármit beburkolhatunk.

Pulyka wellington

A szentestére szánt pulykasültet nyugodtan tésztaköntösbe bújtathatjuk. A zárt légtér nem fog ártani a húsnak, a tésztán belül jobban párolódik majd, a mellé csomagolt fűszerek íze klasszul átjárja és nem is szárad ki annyira. A pulykahúst göngyölve vagy különféle aszalványokkal, baconnal rétegezve is a tésztába csomagolhatjuk. Az elkészült wellingtont tésztacsillagokkal, levelekkel fel is dekorálhatjuk (ehhez jó segítség lehet a mézeskalács sütéshez előkotort kiszúróforma készletünk), s húsvillával vagy akár egy desszertvilla segítségével több helyen üssünk rést a tésztán, hogy a felesleges gőznek legyen hol távozni, s ne feszítse szét.

Lazac wellington

Szintén nagyon klassz megoldás. A lazacderekat csak finoman fűszerezni kell néhány jól megválasztott zöld fűszerrel (pl. tárkony, kapor), majd becsomagolni a tésztába, picit dekorálni, lyukasztgatni a tésztát és már kész is. Ha szeretnénk ennél kicsit bonyolultabbra venni, akkor bébispenótot, szárzellert tehetünk a hús köré vagy két réteg lazac közé kerülhet például egy fűszeres gombakrém.

Vega wellington

Ebben az esetben egy töltelékkel gazdagon megtömött wellingtont kapunk végeredményként. Érdemes sok párolt zöldséggel, párolt rizzsel, aszalványokkal dolgozni, amelyeket kedvünk szerint fűszerezhetünk. Nagyon jó helyen van a vega változatban a gomba, a csicseriborsó, a sütőtök, az édesburgonya, a főtt szelídgesztenye vagy ha az életmódunk megengedi, akkor a töltelékhez egy-két főtt tojás és egy kevés sajt is csatlakozhat.

Ezek is érdekelhetnek