Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ki nem találod, melyik fűszer segít megállítani a hajhullást

default user icon
MME
Fűszer vagy inkább gyógynövény? Egy kutatás szerint a japán konyha jellegzetes, tormához hasonlító alapanyaga bizonyítottan segít a megállítani a hajhullást. Nos, ha tényleg ennyire egyszerű, érdemes kipróbálni. S vajon mi ez a fűszer? Íme!

A magyar boltok polcain is sok termék található, amely kifejezetten a hajhullás meggátolására vagy a hajnövekedés serkentésére alkalmas hatóanyagokat tartalmaz. Most azonban kiderült, hogy egy viszonylag könnyen beszerezhető fűszernövény is segíthet megállítani a nem kívánt kopaszodást: ez pedig a japán vízitorma vagy zöldtorma, ismertebb nevén wasabi.

A wasabi megállíthatja a hajhullást

Nemrég egy japán hír tartotta lázban az internetet, amely szerint a wasabi „gyógyíthatja” a hajhullást. Az ázsiai SoraNews24 csatorna volt az első, amely arról számolt be, hogy a Kinin, Japán egyik legnagyobb wasabi-gyártója, a japán tormával kapcsolatos tanulmányt követően magasztalta annak kopaszodásgátló hatását.

A kutatók szerint a wasabiban olyan vegyi anyagok találhatóak, amelyek serkentik az emberi fejbőrben a hajnövekedéséért felelős sejteket.

Hogy fejti ki a hatását a wasabi?

A hírt közreadó cég szerint ez a kémiai izosaponarin támogatja a hajnövekedést, és jó tápanyagellátást is biztosít azáltal, hogy beindítja a papillasejtekbe utazó fehérjék fejlődését. A papilla, egy dús érhálózattal körülvett kötőszövet, amely a felületén elhelyezkedő mátrixsejtek gyors osztódása révén képes a hajat növekedésre serkenteni. Ezenkívül azt állítják, hogy a vegyszer fejbőrre gyakorolt ​​hatása „háromszorosa a kereskedelemben kapható hajnövesztő termékeknek, például a minoxidilnek”.

A hírt a szakértők szkeptikusan fogadták, hiszen a japán tanulmányból származó egyelőre csak kísérleti adatokat tették közzé széleskörben, és eddig fényképes bizonyítékokat sem tártak a nyilvánosság elé.

Szóval, addig is, amíg igazoltan is javítja a fejbőrbe kenve a hajhullást a wasabi, érdemes azt fogyasztani például a következő receptek elkészítésével:

Ezek is érdekelhetnek