Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vörösboros őzpörkölt hagymás burgonyatalpon

120 perc
mester
költséges

Elkészítés

Elkészítés: 1. A húst alaposan megmossuk és felkockázzuk. A csontos húst nagyobb darabokban hagyjuk.

2. A hagymákat felaprítjuk, és külön tálban félretesszük. A lilahagymát és a pórét karikára vágjuk.

3. A zsírt felhevítjük egy nagyobb lábasban, rátesszük a vöröshagymát, majd kevés pirítás után a fokhagymadarabokat is. Amikor átpirultak, félrehúzzuk, és 2 evőkanál pirospaprikát elkeverünk benne, majd egy kis vízzel felöntjük (kb. 1 dl). Amikor visszafőtt, rádobjuk a húst, befűszerezzük a sóval, cayenne borssal, babérral, köménnyel, borsikafűvel, majd az egészet többször jól átkavarjuk.

4. Amikor levét visszafőtte, öntünk rá egy keveset, de nem felöntjük lével, csak annyira, hogy ne égjen le. Ezt addig csináljuk, amíg meg nem fő.

5. A főzés felénél elkezdjük a köretet csinálni. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, átszűrjük, majd forrón összetörjük. Egy edényben zsiradékot hevítünk, majd a felkarikázott lilahagymát átpirítjuk a póréhagymával, majd egy kevés pirospaprikát szórunk rá, és átforgatva a burgonyára öntjük. Ezt jó alaposan átkeverjük, majd egy tepsiben szétterítjük.

6. Amikor a pörkölt a végéhez közeleg, berakjuk a sütőbe a krumpliköretet, és átpirítjuk kb. 15 perc alatt.

7. Amikor a pörkölt elkészült, a köretet formázzuk, a pörköltöt a tetejére halmozzuk. Kínálhatunk mellé házi savanyút és a fel nem használt testes vörösborunkat.

Megjegyzés

Ajánlom sima tört burgonyával is.
- robull

Ezek is érdekelhetnek