Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes marhapörkölt titka: így lesz szaftos és vajpuha

default user icon
MME
A pörkölt az a magyaros étel, melyet szinte mindenki megtanul elkészíteni az élete során. Most a legfinomabb változatát hoztuk videón: íme a vörösboros marhapörkölt tarhonyával.

Hagyományos magyaros ételünk, a pörkölt elkészítése igazán nem bonyolult, de akár bográcsban, akár lábosban főzöd, nem árt odafigyelni pár apróságra, hogy a hús omlós, a szaft pedig sűrű legyen. 

A legszaftosabb pörköltet marhából (pl. hátszínből, fartőből, lábszárból, vesepecsenyéből) lehet főzni. A húst mindig a rostokra merőlegesen szeleteld fel – máskülönben szálas marad és rágós lesz –, majd vágd kockákra. A kisebb darabok gyorsabban, a nagyobbak lassabban puhulnak.

Olaj helyett használj inkább zsírt, mert kihozza a hagyma és a paprika valódi aromáját. Legjobb a füstölt szalonnából kiolvasztott zsír, ami finom füstös ízt ad az ételnek.

A sűrű szaft titka a kellő mennyiségű hagyma. 1 kg húshoz elegendő kb. 2 közepes fej – 3 nagytól már édeskéssé válik a pörkölt. Felesleges nagyon apróra kockázni, végül akkor is szétfő az ételben, ha csak csíkokra vágod. Az elején kb. 10 percig kell pirítani-fonnyasztani a forró zsiradékban. A hagymás alaphoz tehetsz 1 közepes méretű húsos zöldpaprikát és egy paradicsomot (kilónként).

A pörköltet a paprikással ellentétben kevés vízzel, rövid lében kell főzni. A zsiradékon pörkölődő hagyma és hús enged annyi levet, amennyiben megpuhulhatnak. Lassú-mérsékelt tűzön, fedő alatt főzve a felöntéshez nagyon kevés folyadék szükséges. Ez lehet sima víz, esetleg alaplé vagy húsleves, valamint jó minőségű száraz vagy félszáraz vörösbor. Utóbbit a hosszú főzés utolsó 15-20 percére tartogasd, máskülönben túl korán elillan az íze. Mindig csak egy pici folyadékot önts a hús alá ahelyett, hogy az elején egyszer felöntenéd, majd visszaforralnád a szaftot! Íme a vörösboros marhapörkölt alaprecept.

Vörösboros marhapörkölt tarhonyával

Hozzávalók:

2 fej hagyma
2 ek zsír
1 kg marhahús
2 ek pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika

4 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt kömény
3,5 dl vörösbor
30 dkg tarhonya
olaj


Nézd meg ezeket a videókat is:


Ezek is érdekelhetnek

Friss