Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vörösborkrémes körtepite

5/5
120 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához:
  • A tésztához:
  • 22 dkg rétesliszt
  • 3 dkg darált dió
  • 7 dkg porcukor
  • 10 dkg hideg vaj apróra kockázva
  • 1 egész tojás (kisméretű!)
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 2 db szép, kemény húsú körte
  • 3 dl aromás, édes vörösbor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (ennek híján vaníliás pudingpor)
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 1 teáskanál vaníliával kevert porcukor
  • 1/2 mokkáskanál fahéj
  • 1/2 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 2 dl alaposan lehűtött habtejszín
  • 1 csomag zselatin + 4 evőkanál víz
  • A díszítéshez:
  • 2 teáskanál darált dió

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet, diót, cukrot, csipetnyi sót tálba szórom, az apró kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal hozzámorzsolom. A tojást kissé felverem, hozzáadom a diós morzsához és tésztává gyúrom. Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órán át hűtőszekrényben pihentetem.

Közben elkészítem a tölteléket. A körtéket meghámozom, magházukat eltávolítom. Egy közepes méretű lábosba öntöm a bort, hozzákanalazom a cukrot, vaníliával kevert porcukrot, beleteszem a fűszereket, felforralom. A már forrásban lévő fűszeres borba helyezem a körtéket. 2-3 percet párolom, majd hagyom lassan kihűlni. A már langyos körtéket tálra szedem, lecsepegtetetem.

A borhoz 1 evőkanál keményítőt adok, alaposan elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, besűrítem a krémet. A zselatint a csomagoláson előírtaknak megfelelően 4 evőkanál vízben feloldom, kis edényben felmelegítem, 1 evőkanálnyi kivételével a borkrémhez adom. Az egészet tálba öntöm, a tetejét frissen tartó fóliával lefedem, szobahőmérsékleten hűlni hagyom.

A sütőt 175 fokra előmelegítem, a piteforma alját sütőpapírral borítom.

Amíg a krém hűl, a tésztát 3-5 mm vékony körlappá nyújtom, kibélelem vele az előkészített sütőformát. Villával kissé megszurkálom, majd sütőpapírral lefedem, erre sütőbabot (vagy bármilyen sütési nehézként használt hüvelyest vagy rizst) szórok, az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm. A sütőbabot és -papírt eltávolítom, a formában hagyom hűlni.

A tejszínből kemény habot verek, óvatosan beleforgatom a már hideg borkrémbe. 10 percre hűtőszekrénybe teszem – ennyi idő alatt az állaga kissé szilárdabb lesz, de a zselatin még nem fejti ki teljesen szilárdító hatását. A kissé lehűtött krémmel töltöm a kihűlt pitetésztát. 1 órára visszateszem a hűtőszekrénybe.

A lecsepegtetett, kihűlt körtéket felszeletelem úgy, hogy a szárhoz közeli résznél néhány mm-t egyben hagyok. Az 1 evőkanálnyi zselatint felmelegítem, hogy újra folyékony legyen.

A kissé megszilárdult krém tetején legyezőszerűen elhelyezem a körtéket. Kenőecset segítségével a maradék zselatinnal vékonyan megkenem a gyümölcsöket. Hűtőszekrényben legalább 2 órát pihentetem. Tálalás előtt 2 teáskanál darált diót szórok rá. Hideg vízbe mártott, éles késsel tortaszerűen szeletelem.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss