Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vörösbortévhit: akkor jó, ha testes és sötét?

default user icon
MME
Ha vörösborról van szó, bizony sokan esnek abba a hibába, hogy csak akkor értékelik pozitívan az adott italt, ha minél nehezebb, sötétebb, testesebb. Ez azonban nagy tévedés, hiszen egy vörösbor akkor is lehet kifejezetten jó, ha alig mozdul a pohárban a testessége okán. Ebből kiindulva az sem meglepő, hogy sokszor a főzéshez sem a megfelelő vörösbort választjuk, hiszen nem minden vörösbor egyforma.

A bort soha ne csak szárazanyag- vagy alkoholtartalma alapján ítéljük meg, nemes egyszerűséggel legyen az mérvadó, hogy milyennek találjuk az adott tétel ízét. Gondolunk itt arra, hogy mennyire fűszeres vagy gyümölcsös, harmonikus-e, vagy éget-e benne az alkohol, netán kellemetlenül savas. Az tehát nem mellékes, hogy mennyire fog meg bennünket a komplett ízvilág, a bor aromatikája nem valami megszokott, már-már sablonos, hanem egyedi és izgalmas. Ezért egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy könnyedebb vörösbor is lehet minőségi és kifinomult jellegzetes és sokrétű aromájának köszönhetően.

Vörösbor a konyhában

A pinot noir egy elegáns, ellenállhatatlan, nemzetközileg is elismert vörösborfajta, amely ezen tulajdonságai okán hűséges táborral bír. Ünnepekre, ajándékba való, mutatós darab. Ha főznénk vele, akkor a következő alapanyagokkal nagyon jól működik: gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, paradicsom, az érlelt sajtok, a camembert-típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamint a belsőségek állnak hozzá a legközelebb ízvilágban és struktúrában.

ÜNNEPI KACSACOMB VÖRÖSBOROS MEGGYEl >>>

A kadarkában nincs túl sok csersav, könnyű, és általában világosabb is, mint a többi kékszőlőfajtából készült bor. Fűszeressége rendszerint izgalmas, sokan úgy tartják, hogy a magyar kadarkához hasonlót az egész világon nem találni. Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, paradicsom, az érlelt sajtok, a camembert-típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamint a belsőségek állnak legközelebb a kadarka szőlőfajtából készült vörösborhoz.

VÖRÖSBOROS GOMBAKRÉMLEVES

Ha egy könnyen érthető, gyümölcsös, jó ivású vörösbort keresünk, akkor a zweigelt remek választás. Az év szinte minden szakában népszerű. A fajtát egyébként gyakran házasítják, a cuvée-knek lágyságot, gyümölcsösséget és egy halványabb lila színt kölcsönöz. Ha főzünk vele, akkor az alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, paradicsom, az érlelt sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, őz, valamint a belsőségek állnak hozzá a legközelebb. 

 PINCEPÖRKÖLT CSÜLÖKBŐL ÉS LAPOCKÁBÓL >>>

CSODASZER LEHET A FORRALT BOR: GONDOLTAD VOLNA, HOGY Ezekre IS JÓ?

A vörösbor egészségügyi hatásai közismertek, ám csak akkor gyógyszer, ha mértékkel fogyasztjuk. Mivel ez az ital a forralt bor alapja, így nem véletlen, hogy a téli melengető nedűnek is számtalan, jótékony tulajdonsága van, melyet csak felerősítenek a belekerülő aromás fűszerek! Akár magunk készítjük, akár a karácsonyi forgatagban fogyasztjuk, élvezzük ki áldásos hatását.

A forralt bor azon túl, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, magas antioxidánstartalma miatt a koleszterinszintre is jó hatással van. Az italba kerülő fűszerek pedig tovább javítják a szívműködést.

FORRALT BOR EGYSZERŰEN >>> 

A vörösbor a csontritkulás kockázatát is csökkenti a benne található rezveratrolnak (egyfajta növényi vegyületnek) köszönhetően, melynek egyébként gyulladásgátló tulajdonsága ismert, továbbá segít fiatalon tartani a sejteket, így lassítja az öregedést. Ezek a borban található növényi vegyületek a memóriát is javítják, és ugyanezt a hatást éri el a szerecsendió is, ami csökkenti a fáradtságot is, emellett oldja a stresszt és a szorongást.

A forralt borba kerülő erős fűszerek közül a szegfűszeg és fahéj vírusellenes tulajdonsággal rendelkezik, de immunerősítőek a citrusfélék és a gyömbér is, valamint a vörösbor is remek gyulladáscsökkentő, sőt segít a fertőzések elleni védekezésben.

A forralt bor a fűszereknek köszönheti méregtelenítő hatását.
A szerecsendió segíthet megtisztítani a májat és a vesét a méreganyagoktól, emellett erősíti is ezeket a szerveket.

JAMIE OLIVER ÉS GORDON RAMSAY EZEKRE A RECEPTEKRE ESKÜSZIK >>> 

A fahéj erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mely segít helyreállítani a normál szöveti működést. Ugyanerre képes a vörösbor és a szegfűszeg is, melyek a forralt borban együttesen fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss