Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tipp, hogy ezreket spórolhass a vízszámlán!

Újítsuk fel otthonunkat víztakarékos eszközökkel! Ha kevesebb vizet használunk, nemcsak a környezet, hanem a pénztárcánk is meghálálja majd. Következzen 10 tipp!

Prelátort a konyhai csapra!

Szereljünk perlátort a konyhai csapra, ami levegővel dúsítja fel a vizet, így akár 70 százalékot is spórolhatunk mosogatás közben! A fürdőkád csaptelepére viszont nem érdemes beszerelnünk, mivel jóval lassabban töltődne fel vízzel - írja a Fanny magazin. 


turbózott tusolás

Még többet spórolhatunk, ha a hagyományos zuhanyfejet lecseréljük légkeveréses változatra. Mivel a vizet oxigénnel dúsítja fel, a sugár erőssége is nagyobb lesz, ami kelemesebbé teszi a tusolást. Hasonló hatást érhetünk el egy zuhanytömlő-szűkítő elem felszerelésével is.

Mindent tudó zuhanyfej

Az okos zuhanyfej abban segít, hogy zuhanyozás közben ne folyassuk órákig a vizet: piros LED-világítással figyelmeztet, ha túl sok vizet használtunk el. A bluetooth-os készülékek telefonos applikációval rendelkeznek, így a vízfelhasználást is nyomon követhetjük.

fixáld a hőmérsékletet!

A termosztátos csapteleppel beállíthatjuk a víz hőmérsékletét, így nem kell percekig folyatnunk a vizet, mire eltaláljuk az ideális hőmérsékletet. A blokkoló gomb különösen hasznos, ha gyerek van a háznál: meggátolja, hogy a víz 38 foknál melegebb legyen, így a lurkó nem tudja leforrázni magát.

spórolás – Átépítés nélkül

Egy háztartásban a vízfogyasztás körülbelül 30 százalékát teszi ki a WC-öblítés, holott ennél kevesebb is elégséges lenne. Cseréljük le a hagyományos tartályt víztakarékosra, amellyel drasztikusan csökkenthető az öblítésre használt vízmennyiség.


öblítés – stop!

Kisebb beruházással a meglévő régi WC-tartályt is átalakíthatjuk egy betéttel: az úszóra szerelt nehezéket a tartályba helyezni, így a víz csak addig folyik le, amíg a gombot folymatosan nyomjuk.

Megtérül az ára

A Zeolith-technológiával készült mosogatógép a természetes ásványi anyagoknak köszönhetően a nedvességet száraz, forró levegővé alakítja át, így az eszköznek nem kell elektromos áramot felvennie a szárításhoz, ezzel akár 20 százalék megtakarítás is elérhető.

Kettő az egyben

Léteznek WC-tartállyal kombinált kézmosók: a kézmosáskor használt víz lefolyik a tartályba, amelyet aztán öblítésre használhatunk. Érdemes nagyobb kapacitásút vásárolnunk, mivel a csapból csak addig folyik a víz, míg a tartály fel nem töltődik.

kézmosás – Érintés nélkül

Az érzékelőszenzorral felszerelt csap érzékeli a mosdókagylóba helyezett kezet, így nem szükséges megérinteni a telepet. További előnye, hogy csak a kézmosáshoz szükséges vízmennyiség folyik el.


Aranyat ér a „szürkevíz"

A  zuhanyzásnál, kézmosásnál felhasznált vizet, az úgynevezett szürkevizet is felhasználhatjuk WC-öblítésre, takarításra vagy öntözésre. Ehhez azonban szürkevíz-újrahasznosítási rendszert kell kiépíteni, ami történhet kültéri tartályos kivitelezéssel vagy egy meglévő pincehelyiségben.

AJÁNLJUK MÉG:

Ezek is érdekelhetnek

Friss