Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vízben az igazság

A tiszta víz éltető elemünk. Oltja a szomjunkat, karcsúsít és gyógyít. A cukros üdítők és a gyümölcslevek korában azonban sokat elfeledkeznek a vízivásról.

Bár mindenki tudja, hogy sokat inni egészséges, gyakran nem tiszta víz kerül a pohárba. A piacon hatalmas a kínálat, hiszen a szénsavas és a csendes ásványvíz mellett kaphatóak már ízesített, oxigénnel dúsított változatok is. A vízválasztást megkönnyíti, ha tisztában vagyunk néhány alapigazsággal.

Igyál naponta 2 liter vizet!

A dietetikusok többsége naponta 1,5–2 liter közti mennyiséget javasol. Ennyi folyadék távozik el ugyanis a bőrön, a vesén és a tüdőn keresztül 24 óra alatt egy felnőtt szervezetből. A legjobb természetesen a tiszta víz, de a levesek és a többi elfogyasztott alkoholmentes ital is hozzáadódik a napi mennyiséghez. Aki sokat izzad, vagy rendszeresen sportol, az inkább 3 liternyit igyon. A folyadékbevitelt legkönnyebben a vizeleten lehet ellenőrizni. Ha halványságra, és nem erős illatú, akkor elég folyadékot fogyasztasz.

Evés közben nem szabad inni...?

Évekkel ezelőtt terjedt el az a tévhit, hogy ha evés közben sok folyadékot fogyasztunk, felhígul a gyomorsav, és nem tudja lebontani a tápanyagokat. Ma már tudjuk, hogy az étkezéshez hozzátartozik egy pohár víz. A víz segíti az emésztést és a tápanyagok eljuttatását a szervezet minden sejtjéhez. Nagyjából 3 gramm víz szükséges ahhoz, hogy az izmok el tudjanak raktározni 1 gramm szénhidrátot.

(Nem) egészséges a szénsav

Vannak, akik felfúvódnak a szénsavtól, de a szénsavas víznek ezenkívül csak jó tulajdonságai vannak. Pozitív hatással van a fogakra, mert elpusztítja a baktériumokat, és megtisztítja a szájat a fogszuvasodást okozó ételmaradékoktól. A pezsgés serkenti a száj vérellátását és a nyáltermelést.

A csontoknak jót tesz az ásványvíz

A vulkanikus területről származó természetes ásványvíz a tejtermékek mellett a másik fontos kalciumforrás. A kalcium a csontok és a fogzománc legfontosabb építőanyaga. A krónikus kalciumhiány idős embereknél csontritkulást okozhat, az oszteoporózis pedig megnöveli a csonttörés kockázatát. Naponta nagyjából 1000 mg kalciumra van szükség a csontok épségének megőrzéséhez. Egy liter kalciumos ásványvíz 500–700 mg kalciumot tartalmaz, így fedezi a napi mennyiség felét.

Az ivás hamar eltelít

Jobban megtelik a gyomrod, ha megiszol egy-két pohár vizet evés előtt. A teltségérzet gyorsan kialakul, így kevesebbet eszel. Az ivás általánosságban kedvezően befolyásolja a fogyókúrát: napi 1,5–2 liter víz már 100 kcal-lal megnövelheti az energiaforgalmat. Legjobb, ha reggel, ébredés után éhgyomorra megiszol két pohár vizet.

A víz beindítja az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat, ráadásul az éjszakai folyadékvesztést is gyorsan kiegyenlítheted.

Akkor is igyál, ha nem vagy szomjas!

A szomjúság érzése már a vízhiány jele. Ha a test folyadékmennyisége 1–2%-kal csökken, az a testi és szellemi teljesítőképesség rovására megy. Ha vízhiány alakul ki, a vér besűrűsödik, romlik az agy oxigén- és tápanyagellátása. A vízhiány okozhat migrént, fejfájást vagy koncentrációs zavarokat. Egy óránál tovább tartó sportolásnál különösen figyelni kell a folyadékpótlásra. Hogy pontosan mennyit kell inni, az elsősorban a testsúlytól, az izzadás mértékétől és a sportágtól függ. Ma már léteznek olyan kalkulátorok, amelyekkel ki lehet számítani az egyéni folyadékszükségletet.

Igaz vagy hamis? 10 állítás a vízről >>>

Forrás a Mindmegittán >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss