Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

Sürgős beavatkozásra sarkallnak a szakemberek, ugyanis egyre többen és többen mondanak le a vízről a különféle üdítők javára. A leginkább pedig a fiatalok érintettek, akik körében ráadásul az energiaital is túlzottan népszerű.

A vízfogyasztásnak számos egészségvédő hatása van. A víz hozzájárul a szervezet optimális működéséhez, hidratál, energiát ad, elengedhetetlen ahhoz, hogy az emésztésünk rendben legyen, ráadásul a víz-, tehát folyadékutánpótlás a kognitív funkciókat is segíti.

Legyen szó csap- vagy ásványvízről, hangsúlyozni kell a vízivás fontosságát az iskolások körében, ugyanis úgy tűnik, egyre több fiatal nem iszik ebből az alapvető folyadékforrásból. A Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, szemléletváltásra van szükség, mert napjainkban egyre többen fordulnak el a víztől, és térnek át cukros üdítőkre, energiaitalokra.

Az energiaitalok fogyasztása a fiatalok körében veszélyes tendenciát indított el, ezért is döntött úgy a kormány, hogy szigorítja az energiaitalok elérhetőségét a 18 év alatti életkorban – tette hozzá.

Bidló Judit kiemelte: a prevenció a legjobb eszköz ahhoz, hogy egészségben éljünk, emiatt az egészségügy területén is fókuszváltás zajlik – idézte az MTI-t a hirado.hu.

Mennyi vizet isznak a magyarok?

A napi folyadékbevitel nagy részét a víz teszi ki (66-67%), de jóval az ajánlott beviteli érték alatt iszunk. A hivatalos ajánlás szerint 2-2,5 liter vizet kellene meginni naponta (persze a melegebb időben, sportolás és fizikai munka mellett ez az érték magasabb), ám ez az alacsony szám sem teljesül a magyar lakosság körében.

Habár a fiatalok egyre inkább elfordulnak a víztől az üdítők és energiaitalok felé, az idősek szinte alig isznak napközben – derült ki az OGYÉI kutatásából, amit az Index szemlézett. Egy 18-34 éves magyar ember napi víz- és ásványvízfogyasztása 1,3-1,5 liter között van, míg ez az érték a 35 és 64 köztiek körében 1,1-1,3 literre csökken, 65 felett pedig a napi 1 litert sem éri el.

Mi történik, ha nem iszunk elég vizet?

A megfelelő folyadékbevitel kulcskérdés, ugyanis víz nélkül nem működik jól a szervezetünk, és ez kihatással van az emésztéstől kezdve a gondolkodásig rengeteg létfunkcióra. Ha nem iszunk elegendő vizet, akkor dehidratáció léphet fel, melynek jelei a száj- és bőrszárazság, fejfájás, gyengeség, ingerültség, izomrángás és a székrekedés. A vizelet is árulkodó az Indexnek nyilatkozó szakember szerint, ugyanis minél sötétebb, annál inkább dehidratáció áll fenn.

A csapvíz vagy az ásványvíz a jobb?

Nincs egyértelmű szakértői állásfoglalás egyik mellett sem. Tulajdonképpen elmondható, hogy a csapvíz és a palackozott víz egyaránt megfelelő lehet a szervezet hidratálására.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss