Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 őszi tipp: így töltsd fel magad vitaminokkal!

A hideg évszakban plusz erősítésre van szüksége a szervezetünknek, amit a megfelelő táplálkozás révén meg is adhatsz számára. Kövesd dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita tanácsait és védd magad!

Az influenzaszezonban hajlamosak vagyunk pánikba esni és mindenféle multivitaminokat, extra dózisú C-vitaminokat beszedni. Pedig a jellemzően téli betegségek megelőzésében sokkal nagyobb szerepe van a megfelelő tápanyag- és energiaellátottságú

táplálkozásnak, valamint a szabad levegőn végzett sportnak! Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a napi étkezés során elfogyasztott vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal karbantartjuk a védekező-rendszerünket, még ha meg is betegszünk, kevésbé visel majd meg minket dolog. Ez alól a D vitamin a kivétel, azt sajnos megfelelő kiegészítéssel kell megoldani!

1. Vitaminok helyett zöldséget válassz!

Hazánkban nem is okoz nehézséget ősszel és télen is zöldséget fogyasztani, hiszen az ősszel betakarított, érett zöldségek és gyümölcsök (hagyma-, répa- és káposztafélék, szárított hüvelyesek, diófélék, alma, körte, naspolya, szőlő, aszalt és fagyasztott gyümölcsök stb.) és az azokból készült finomságok tápanyagban gazdagok, és sokkal jobban hasznosulnak a szervezetben, mint a „csodabogyók”!.

2. A savanyú káposzta csodát tesz!

A Magyarországon népszerű savanyúságokkal egészségesen kiegészíthetjük az étkezéseinket: a savanyú káposztánk szinte verhetetlen, és számtalan ételt készíthetünk belőle. Ideje lenne újból felfedeznünk a feketeretek-salátát vagy például a csicsókát. Használjuk napi rendszerességgel a hagymaféléket is, levesnek vagy a salátákhoz és a párolt zöldségekhez adagolva.

3. Gyümölcsöt a mélyhűtőből 

A fagyasztott gyümölcsöket a joghurthoz, kefirhez adva, és egy kevés mézzel vagy házi gyümölcslekvárral ízesítve valódi, a bélflóránkat is karbantartó egészségbombát nassolhatunk! Ha egy kevés darált dióval, mandulával, zabpehellyel is dúsítjuk, tökéletes reggelivel kezdhetjük a szellemileg vagy fizikailag megterhelő munka-, illetve iskolanapot! 

4. Teával védheted az immunrendszered!

A hidegebb időszakban a meleg italokis jólesnek, eljött hát az ideje a kiváló minőségű gyógynövényekből készült teák fogyasztásának. Erősíthetjük az ízüket, ha a hársteát hársmézzel, a csipkebogyóteát csipkelekvárral (hecsedli), a kamillateát pedig világos akácmézzel édesítjük. Természetesen váltogassuk a teákat, és bánjunk szűkmarkúan az édesítéssel! 

Megfáztál? Gyógyulj természetesen >>>

5. Sétálj és lélegezz mélyeket!

A szabad levegőn, az erdőben vagy a vízparton tett séták és a futás szintén hozzájárul az immunrendszer támogatásához. Meglehet, hideg van, de éredmes erőt venned magadon, melegen felöltözni és sétálni egy nagyot - legalább hetente háromszor. 

 

6. KREATÍVKODJ EGÉSZSÉGESEN

Spájzolj be télire a piacokon áruló hazai kistermelők saját termesztésű zöldségeiből-gyümölcseiből és készíts különleges, mutatós savanyúságot (pl. mini mozzarellagolyóval vagy hámozott fokhagymával töltött cékla és/vagy sárgarépa), amit akár ajándékba is adhatsz!  

7. Mixelj másképp!

Ha a téli zöldségekből álló ételeket zsírszegényen, más zöldségekkel dúsítva készíted el (pl. zöldségleves lencsével, sárgarépával, zellerrel; lencsefőzelék teljes kiőrlésű liszttel és joghurttal habarva), akkor nem kell félned a pluszkilóktól! Érdemes próbálkozni az ízek kombinációival, a legsikeresebb kreációidat pedig küldd el nekünk!

Még több cikk az egészséges életmódról itt >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss