A szendvicseket mindenki unja, helyette szuper megoldás lehet a wrap, azaz tortilla tekercs, amibe felhasználhatjuk az előző napi ebéd maradékát, csempészhetünk bele zöldséget, emellett annyira cukin és menőn néz ki, hogy még a legválogatósabb gyerek is szívesen befalja!
A wrapbe tölthető dolgok határa a csillagos és, de pár ötlet elsőnek nem árt, hogy aztán az ember kikísérletezhesse a saját, és gyereke kedvencét.
Csirkés wrap
Ebbe a tekercsbe felhasználhatjuk a vasárnapi csirkesült, vagy az előző esti vacsorára vásárolt grillcsirke maradékát. A csirkehús sovány, magas a fehérjetartalma és meg van pakolva vitaminokkal, ásványokkal. Ezt a húsfajtát ráadásul szinte minden gyerek szereti. A csirkemell előnye az is, hogy neutrális íze miatt rengeteg mindennel párosítható. Ebbe a tekercsbe bátran pakoljunk zöldségeket, hiszen színessé teszi majd az ételt, így a gyerekek nem fogják bánni. Ha szupermami kedvedben vagy, iszonyúan feldobhatod az ételt (meg amúgy rengeteg más ételt is!) pár szelet előzőleg megpirított baconnal.
- 50 g grillezett csirkemell, csíkokra vágva
- 2 ek nagylyukú reszelőn lereszelt sajt
- 1 ek majonéz (opcionálisan illik hozzá az ezersziget öntet is!)
- 1/2 paradicsom, kimagozva és kockákra vágva
- 1/4kalifornia paprika kockákra vágva
- kis marék felaprított zöldsaláta
- opcionálisan: 2-3 szelet bacon
- opcionálisan: 1 gerezd alma kockákra vágva, 1 tk kukorica, vagy pár szelet avokádó
- Vágjuk csíkokra a csirkemellet.
- Reszeljük le a sajtot.
- Ha teszünk bele bacont, pirítsuk meg serpenyőben.
- Kenjük meg a tortilla egyik felét majonézzel, jó gazdagon.
- Dobjuk rá a felkockázott paradicsomot és paprikát, ha teszünk bele a bacont, majd szórjuk meg gazdagon sajttal.
- Szórjuk meg a zöldsalátával.
- Tekerjük fel a wrapet úgy, hogy az alsó 3 cm-t felhajtjuk olyan szorosan, amennyire csak lehet, de annyira nem, hogy szakadjon.
- Csomagoljuk a tekercset fóliába.
- A wrap simán kibír 6 órát hűtés nélkül a gyerekek táskájában.
Tonhalsalátás wrap
Nem tudom, más csalásoknál is így van-e, de nálunk a gyerekek imádják a tonhalat! Iskolai uzsiba tonhalat tenni pedig remek ötlet, hiszen a tonhal egészséges, bővelkedik omega 3 zsírsavakban, erősíti az immunrendszert és a csontokat. Emellett elég tápláló ahhoz, hogy a gyerekek simán kibírják egy tonhalas wrappel, amíg haza nem érnek délután. Az étel bázisát adó krémbe pedig csodásan bele lehet rejteni egy csomó zöldséget is úgy, hogy még azok a gyerekek is boldogan megeszik, akik amúgy hadilábon állnak a paradicsommal és paprikával.
- 1 kis konzerv tonhal (olaja nélkül)
- 1 ek majonéz
- Kisebb hagyma negyede, apróra vágva
- 5-6 szem fekete olivabogyó, vékonyan felkarikázva
- 1 tk citromlé
- só, bors
- kis marék apróra vágott saláta
- opcionálisan: apróra vágott kimagozott paradicsom, kalifornia paprika, uborka
- opcionálisan: ha van otthon elfekvőben némi szuperegészséges avokádó, azt is tehetsz a tonhalkrém tetejére
- Tegyük egy tálba a tonhalat, a majonézt, a hagymát, és a citromlevet, majd kanállal keverjük össze addig, míg krémes állagú nem lesz. Ha nem akarjuk telenyomni majonézzel, egy részét helyettesíthetjük görög joghurttal vagy tejföllel. Kóstoljuk meg és ha kell, sózzuk, ízlés szerint.
- Ha szeretnénk zöldségeket tenni a krémbe, vágjuk őket apróra és úgy adjuk a krémhez.
- Kenjük meg egy tortilla egyik felét kb. 2 cm vastagon a tonhal salátával. (Ne spóroljunk vele, mert úgy ízelten lesz!)
- Szórjuk meg az olívabogyó karikákkal és dobjuk a salátát a tetejére.
- Tekerjük fel a wrapet úgy, hogy az alsó 3 cm-t felhajtjuk olyan szorosan, amennyire csak lehet, de annyira nem, hogy szakadjon.
- Csomagoljuk fóliába.
- A wrap simán kibír 6 órát hűtés nélkül a gyerekek táskájában.
Füstölt lazac wap
Ezt a változatot ünnepi alkalmakra szoktam a gyerekeknek csinálni. Igaz, a lazac nem a legolcsóbb hozzávaló a világon, de imádják, és mindig nagyon hálásak érte! A füstölt lazacnak magas a fehérjetartalma, gazdag B és D vitaminban, valamint szelénben. Zsíros halnak számít, így meglehetősen laktató, de a legfontosabb tulajdonsága mégis csak az, hogy ha ezt kap a gyerek ebédre, arra a napra az ő szemében te leszel a sztár!
- 1 nagyobb, puha tortilla
- csapott evőkanál amerikai-stílusú krémsajt, azaz cream cheese
- 50 g füstült lazac
- marék saláta (a zacskós, előre felvágott keverék itt a legegyszerűbb megoldás!)
- csapott teáskanál kapribogyó (elhagyható)
- csapott teáskanál apróra vágott hagyma
- citromlé
- Kenjük meg a wrap egyik felét viszonylag vastagon a cream cheese-zel.
- Egy csíkban helyezzük el rajra a füstölt lazacot.
- Szórjuk meg a lazacot a kapribogyóval és az apróra vágott hagymával.
- Szórjunk rá egy kis marék salátát.
- Csavarjunk rá egy keveset a citromléből.
- Tekerjük fel a wrapet úgy, hogy az alsó 3 cm-t felhajtod olyan szorosan, amennyire csak lehet, de annyira nem, hogy szakadjon.
- Csomagoljuk be fóliába.
- A wrap simán kibír 6 órát hűtés nélkül a gyerekek táskájában.