Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vissza az iskolapadba! – avagy tedd izgalmasabbá az uzsonnát!

default user icon
MME
Kedden elkezdődik a tanév, és ilyenkor minden szülőben felmerül, hogy mit tudna a gyerekének csomagolni, ami egészséges, gyors, van benne zöldség és fehérje, na meg boldogan meg is eszi.

A szendvicseket mindenki unja, helyette szuper megoldás lehet a wrap, azaz tortilla tekercs, amibe felhasználhatjuk az előző napi ebéd maradékát, csempészhetünk bele zöldséget, emellett annyira cukin és menőn néz ki, hogy még a legválogatósabb gyerek is szívesen befalja!

A wrapbe tölthető dolgok határa a csillagos és, de pár ötlet elsőnek nem árt, hogy aztán az ember kikísérletezhesse a saját, és gyereke kedvencét.

Csirkés wrap

Ebbe a tekercsbe felhasználhatjuk a vasárnapi csirkesült, vagy az előző esti vacsorára vásárolt grillcsirke maradékát. A csirkehús sovány, magas a fehérjetartalma és meg van pakolva vitaminokkal, ásványokkal. Ezt a húsfajtát ráadásul szinte minden gyerek szereti. A csirkemell előnye az is, hogy neutrális íze miatt rengeteg mindennel párosítható. Ebbe a tekercsbe bátran pakoljunk zöldségeket, hiszen színessé teszi majd az ételt, így a gyerekek nem fogják bánni. Ha szupermami kedvedben vagy, iszonyúan feldobhatod az ételt (meg amúgy rengeteg más ételt is!) pár szelet előzőleg megpirított baconnal.

  • 50 g grillezett csirkemell, csíkokra vágva
  • 2 ek nagylyukú reszelőn lereszelt sajt
  • 1 ek majonéz (opcionálisan illik hozzá az ezersziget öntet is!)
  • 1/2 paradicsom, kimagozva és kockákra vágva
  • 1/4kalifornia paprika kockákra vágva
  • kis marék felaprított zöldsaláta
  • opcionálisan: 2-3 szelet bacon
  • opcionálisan: 1 gerezd alma kockákra vágva, 1 tk kukorica, vagy pár szelet avokádó
  1. Vágjuk csíkokra a csirkemellet.
  2. Reszeljük le a sajtot.
  3. Ha teszünk bele bacont, pirítsuk meg serpenyőben.
  4. Kenjük meg a tortilla egyik felét majonézzel, jó gazdagon. 
  5. Dobjuk rá a felkockázott paradicsomot és paprikát, ha teszünk bele a bacont, majd szórjuk meg gazdagon sajttal.
  6. Szórjuk meg a zöldsalátával.
  7. Tekerjük fel a wrapet úgy, hogy az alsó 3 cm-t felhajtjuk olyan szorosan, amennyire csak lehet, de annyira nem, hogy szakadjon.
  8. Csomagoljuk a tekercset fóliába.
  9. A wrap simán kibír 6 órát hűtés nélkül a gyerekek táskájában.

Tonhalsalátás wrap

Nem tudom, más csalásoknál is így van-e, de nálunk a gyerekek imádják a tonhalat! Iskolai uzsiba tonhalat tenni pedig remek ötlet, hiszen a tonhal egészséges, bővelkedik omega 3 zsírsavakban, erősíti az immunrendszert és a csontokat. Emellett elég tápláló ahhoz, hogy a gyerekek simán kibírják egy tonhalas wrappel, amíg haza nem érnek délután. Az étel bázisát adó krémbe pedig csodásan bele lehet rejteni egy csomó zöldséget is úgy, hogy még azok a gyerekek is boldogan megeszik, akik amúgy hadilábon állnak a paradicsommal és paprikával.

  • 1 kis konzerv tonhal (olaja nélkül)
  • 1 ek majonéz
  • Kisebb hagyma negyede, apróra vágva
  • 5-6 szem fekete olivabogyó, vékonyan felkarikázva
  • 1 tk citromlé
  • só, bors
  • kis marék apróra vágott saláta
  • opcionálisan: apróra vágott kimagozott paradicsom, kalifornia paprika, uborka
  • opcionálisan: ha van otthon elfekvőben némi szuperegészséges avokádó, azt is tehetsz a tonhalkrém tetejére
  1. Tegyük egy tálba a tonhalat, a majonézt, a hagymát, és a citromlevet, majd kanállal keverjük össze addig, míg krémes állagú nem lesz. Ha nem akarjuk telenyomni majonézzel, egy részét helyettesíthetjük görög joghurttal vagy tejföllel. Kóstoljuk meg és ha kell, sózzuk, ízlés szerint.
  2. Ha szeretnénk zöldségeket tenni a krémbe, vágjuk őket apróra és úgy adjuk a krémhez.
  3. Kenjük meg egy tortilla egyik felét kb. 2 cm vastagon a tonhal salátával. (Ne spóroljunk vele, mert úgy ízelten lesz!)
  4. Szórjuk meg az olívabogyó karikákkal és dobjuk a salátát a tetejére.
  5. Tekerjük fel a wrapet úgy, hogy az alsó 3 cm-t felhajtjuk olyan szorosan, amennyire csak lehet, de annyira nem, hogy szakadjon.
  6. Csomagoljuk fóliába.
  7. A wrap simán kibír 6 órát hűtés nélkül a gyerekek táskájában.

Füstölt lazac wap

Ezt a változatot ünnepi alkalmakra szoktam a gyerekeknek csinálni. Igaz, a lazac nem a legolcsóbb hozzávaló a világon, de imádják, és mindig nagyon hálásak érte! A füstölt lazacnak magas a fehérjetartalma, gazdag B és D vitaminban, valamint szelénben. Zsíros halnak számít, így meglehetősen laktató, de a legfontosabb tulajdonsága mégis csak az, hogy ha ezt kap a gyerek ebédre, arra a napra az ő szemében te leszel a sztár!

  • 1 nagyobb, puha tortilla
  • csapott evőkanál amerikai-stílusú krémsajt, azaz cream cheese
  • 50 g füstült lazac
  • marék saláta (a zacskós, előre felvágott keverék itt a legegyszerűbb megoldás!)
  • csapott teáskanál kapribogyó (elhagyható)
  • csapott teáskanál apróra vágott hagyma
  • citromlé
  1. Kenjük meg a wrap egyik felét viszonylag vastagon a cream cheese-zel. 
  2. Egy csíkban helyezzük el rajra a füstölt lazacot.
  3. Szórjuk meg a lazacot a kapribogyóval és az apróra vágott hagymával.
  4. Szórjunk rá egy kis marék salátát.
  5. Csavarjunk rá egy keveset a citromléből.
  6. Tekerjük fel a wrapet úgy, hogy az alsó 3 cm-t felhajtod olyan szorosan, amennyire csak lehet, de annyira nem, hogy szakadjon.
  7. Csomagoljuk be fóliába.
  8. A wrap simán kibír 6 órát hűtés nélkül a gyerekek táskájában.

BEFŐZÉSI KISOKOS: TIPPEK, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A LEKVÁR, A BEFŐTT >>>

ÍGY TÁROLD AZ ÉLELMISZEREKET, HOGY SOKÁIG ELÁLLJANAK! >>>

EGYEDÜL ÉLSZ? 5 TIPP, HOGY KEVESEBB ÉTELMARADÉKOT KELLJEN KIDOBNOD >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss