Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk langyos vízben, amibe 1 kiskanál cukrot szórunk, felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzászórjuk a sót, és keményebb tésztát dagasztunk az olajjal és az élesztős vízzel. Deszkára borítjuk, és alaposan meggyúrjuk, liszttel megszórjuk és tiszta konyharuhával betakarjuk. Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben egy szélesebb lábosban vizet forralunk, beleszórjuk a szódabikarbónát és a maradék cukrot.
A tésztát deszkán kissé átgyúrjuk, 10 darabra osztjuk, s a darabkákból hosszú kolbászokat sodrunk. Mindegyik tésztakolbászt 1-1 virsli köré tekerjük, vigyázva, hogy le ne tekeredjen róla.
A forrásban levő vízben 2-3 részletben addig főzzük-forrázzuk a virslis pereceinket, amíg azok kissé feljönnek a víz tetejére (kb 1 perc).
Sütőpapíros tepsibe egymás mellé tesszük őket, s mákkal vagy ízlés szerinti magokkal megszórjuk.
Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük, félidőben egyszer megforgatjuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre