Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyűgözd le a szilveszteri vendégsereget: a legtutibb virslis vendégvárók!

A szilveszteri menü elmaradhatatlan eleme a virsli, amit sokféleképp az asztalra tehetünk: főzve, sütve vagy akár salátának elkészítve.

A jó virsli esetében könnyű dolgunk van, hiszen csak főzővízre van szükségünk, amiben a virslit nem főzzük, csupán melegítjük. A főzővizet magát kedvünk szerint fűszerezhetjük, ki sóval, egy-két babérlevél hozzáadásával, de akár más friss vagy szárított fűszernövényt, fűszert is adhatunk hozzá. Célszerű, ha ezeket a fűszereket fűszer-, vagy teatojásba zárva lógatjuk az edénybe, hogy az elkészült virsli esztétikáját és fogyaszthatóságát ne rontsa a ráragadt fűszer.

A legjobb szilveszteri ételek >>>

A virsli mellé kínáljunk tormát (ez akár lehet frissen reszelt is), többféle mustárt, házi majonézt és bizony egy virsliparti esetében a ketchupnak és a barbecue-szósznak vagy akár a Worcestershire mártásnak is ott a helye az asztalon.

Ha ennél izgalmasabb módon kívánjuk a virslit a vendégeinknek adni, akkor készíthetünk például – a csehek után szabadon – savanyított, hagymával eltett virslit, amely kiváló sörkorcsolya, főleg, ha egy kis frissen sült perecet vagy kenyeret is kínálunk mellé. Szintén kitűnő megoldás a tejfölös-majonézes vagy épp ecetes alapon nyugvó virslisaláta is.

Virslis receptek >>>

A virslit nem csak főtt formájában adhatjuk, hanem akár süthetjük is. A legegyszerűbb, ha friss, bolti leveles tészta csíkokba tekerjük bele a virslit, de akár házi pizzatésztát is használhatunk erre a célra. Ennél a fogásnál nem csak a tészta és a virsli mibenléte fontos, hanem arra is érdemes odafigyelni, hogy a virsli mellé kevés ketchup/majonéz/mustár is kerüljön, valamint friss vagy a boltokban már sokfelé kapható pirított hagyma is. Az is tovább fokozza az élveket, ha az elkészült tekercseket habart tojással lekenjük, s szezámmaggal, reszelt sajttal, egész mákkal, köménnyel vagy épp nigella maggal megszórjuk mielőtt a sütőbe tennénk őket.

Ha valami egészen mutatóssal szeretnénk előrukkolni, akkor érdemes virslis fonatot készíteni, ahol a kenyér- vagy perectésztát kalácsként megfonjuk, s minden egyes fonatba egy-egy vastagabb karika virslit illesztünk.

Ezek is érdekelhetnek