Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Virsli és pezsgő: 52 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból a Nébih

default user icon
MME
Az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzések során 12,2 millió Ft bírságot szabtak ki, továbbá 51,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a több mint 1800 ellenőrzés során - írja a Nébih. Ezekkel a termékekkel volt probléma:

A Nébih akciójának hála biztonságos, jó minőségű termékekből készíthettük az ünnepi fogásokat és ez a szilveszterkor hagyományos termékek esetében sem lesz másképp. A decemberben elrendelt téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt, amit a Nébih, valamint a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei vizsgáltak. Kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszerek, nyers/félkész tészták, bio déligyümölcsök, alkoholos italok és virslik kerültek „mikroszkóp alá”.

Az akció idején országosan összesen 1824 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió Ft értékben – bírságot szabtak ki. 14 élelmiszerelőállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök (előfordulási aránya 6,4%, 116 eset), melyek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő (62 esetben) – ismertette Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Az ellenőrök összesen 6 531 hazai és külföldi élelmiszer tételt is ellenőriztek. A vizsgált termékek 4,8%-át, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt (előfordulási arány 3,0%, 197 tétel). Nobilis Márton kiemelte: a tavalyinál arányaiban többször kellett lejárt termékek miatt intézkedniük a szakembereknek, ugyanakkor kevesebb volt a jelölési hibás tétel -írja a Nébih.

A Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett 62, a vizezések kimutatására szolgáló gyorsteszt alapján sem tapasztaltak problémát a szakemberek.

A virsli termékeket laboratóriumban, továbbá azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizték. A raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök.

Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

Az ünnepeket megelőző téli élelmiszerlánc-ellenőrzés biztosította az is biztosította, a szilveszterkor hagyományos termékek esetében is biztonságos, jó minőségű termékekből készült fogások kerülhetnek a magyar családok asztalára.

A téli élelmiszerlánc-ellenőrzések részletes összefoglalója letölthető itt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss