Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Irány a kert! Ezeket a virágokat ültessük novemberben

default user icon
MME
Bár a tél közeledtével egyre kevesebb dolgunk akad a kertben (vagy az erkélyen a balkonládában), novemberben még érdemes elültetni néhány virághagymát. Némelyikben akár már télen is gyönyörködhetünk.

A kerti munkák időszaka tipikusan a tavasz–nyár, de az őszi hónapokban is tevékenykedhetünk az udvaron vagy a teraszon, erkélyen elhelyezett balkonládákban. Ugyanis vannak olyan virágok, fűszernövények és zöldségek, amelyeket most érdemes elültetni, hogy amikor beköszönt a jó idő, már színpompás legyen a kertünk. Mutatjuk, miket ültethetünk el most, novemberben.

Tavaszi színes virágok

A mostani időjárás kedvező a kertészkedés szempontjából, hiszen mindeddig elmaradtak a komolyabb éjszakai fagyok, ezért a földdel is könnyebb dolgozni. A még puha földet nagyobb erőfeszítés nélkül is áshatjuk, de használhatunk egy speciális eszközt, úgynevezett hagymaültetőt is.
Az igazi színes, tavaszi virágokban pompázó kerthez most ültethetjük a tulipán-, a nárcisz- és a jácinthagymákat, de ilyenkor van ideje a karácsonyi rózsa ültetésének is, ha pedig minden vágyunk, hogy magnóliafánk legyen, azt is most ültessük el.
Ahhoz, hogy télen se a kopár tájat kelljen néznünk, ültessünk cserépbe árvácskát vagy ibolyát, és tegyük a fedett teraszra, erkélyre. Ezek a növények már tavasz előtt is virágozni fognak.

Friss, házi fűszerek

A nyári főzéseknek nagy előnye, hogy friss fűszereket használhatunk, de jó, ha tudjuk, hogy erről a hidegebb idővel sem kell lemondanunk. Cserépben, fedett erkélyen vagy hűvösebb helyiségben az ablakban télen is nevelhetünk például bazsalikomot, petrezselymet vagy kaport.
Sok hagymafélét ültethetünk el novemberben, például a tavasz egyik kincsét, a medvehagymát. Ilyenkor ültethetünk a tavaszi időszakkal szintén egybeforrt újhagymát, és a fokhagyma is átvészeli a telet a földben.

Ha megvagyunk az ültetéssel, már csak a gyepgondozás van hátra, illetve téliesíteni kell a kertet, tavasztól pedig élvezni a szemet gyönyörködtető látványt.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss