A franciasaláta az egyik legnépszerűbb fogás itthon, ugyanis remekül illik sült húsokhoz és fasírtok mellé. Erdélyben azonban nem köret, hanem előétel, és egy titkos összetevőtől lesz ellenállhatatlan íze.

Magyarországon a vasárnapi és ünnepi ebédek gyakori eleme a franciasaláta és rendszerint köretként fogyasztjuk. Erdélyben azonban nem pusztán, sőt nem is elsősorban köret, hanem egyfajta könnyed, de tartalmas előétel.

A böff (vagy boeuf) egy hússaláta, melyet hagyományosan ünnepekkor készítenek, méghozzá a húsleves alapanyagaiból. A böfföt általában nem önmagában, hanem akkor készítik, amikor húsleves is fő a tűzhelyen. Ilyenkor vagy több zöldséget tesznek a levesbe és abból állítják össze a böfföt, vagy a megmaradt, főtt leveszöldséget használják fel hozzá. A böff tehát maradékmentésre is tökéletes!

Az erdélyi franciasaláta, a böff nemcsak köret, hanem előétel is lehet /Fotó: Vass Adrienn
Az erdélyi franciasaláta, a böff nemcsak köret, hanem előétel is lehet /Fotó: Vass Adrienn

Az erdélyi böff titkos összetevője: a húsleves

A Mindmegette stábja Erdély szívében, a Székelyudvarhely közelében található Székelylengyelfalván kóstolhatta a hamisítatlan böfföt, és elhoztuk nektek a receptjét is.

Mivel a böff nem gyorsfagyasztott zöldségkeverékből készül, ezért az íze is teljesen más, mint az átlagos franciasalátáknak. Sokkal finomabb, gazdagabb annak köszönhetően, hogy a leveszöldségek átveszik a velük főtt hús, hagyma és fűszerek ízét. Az erdélyi böffbe a zöldségek mellett kerülhet a leveshúsból is, ezáltal még tartalmasabb fogás, mint a sima franciasaláta.

Ha előételként szervírozzuk, akkor frissen sült, ropogós kenyérrel tálaljuk, de sültek mellé köretként is tökéletes.

Hozzávalók az erdélyi böffhöz, azaz a franciasalátához:

  • 4 db sárgarépa
     
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db krumpli
  • 1/2 db karalábé
  • 1/2 db zeller
  • levesben főtt hús
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl olaj
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A húslevesben főtt zöldségeket leszűrjük, apró kockákra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük.
  2. A főtt leveshúst szintén apró kockákra daraboljuk, és hozzátesszük a zöldségekhez.
  3. Egy másik tálba beletesszük a két tojássárgáját és a mustárt, jól elkeverjük egy habverővel. Folyamatos kevergetés mellett nagyon lassan, apránként hozzácsorgatjuk az olajat. Egészen addig keverjük, amíg fényes és kemény nem lesz a házi majonéz.
  4. A majonézt ráöntjük a zöldséges-húsos keverékre, és jól összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Kerülhet bele felkockázott csemegeuborka is.
  5. Tálalás előtt hűtőben pihentetjük.

Borítókép: Shuttertstock

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.