Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Világbajnok turmixok

default user icon
MME
Szinte már a könyökünkön jön ki, annyit halljuk: táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok rostot, vitamint, gyümölcsöt. Igen, igen, de hát jobban szeretjük a krémes-habos édességeket, a fűszeres finomságokat… Itt most mégis valami egészségesről lesz szó. Lássuk csak, mi is az a smoothie!

Nem szeretnénk prédikálni. Mindenkinek magánügye, mit szeret, mit eszik, mennyire él egészségtudatos életet. Nem meggyőzni szeretnénk a kedves olvasót, hanem megosztani egy trükköt. Egy egyszerű, gyors, praktikus kis turpisságot. Egy reggelire való vitaminbombát, telis teli rosttal. Ami finom. Amit a gyerekek is szeretnek. Amit még a férfiak is hajlandók fogyasztani.

A gyümölcsöket nem mindig kívánjuk, bár tény, hogy olykor igen jólesnek. De persze messze nem fogyasztunk belőlük annyit, amennyinek a szervezetünk örülne. A frissen facsart gyümölcslevek nagyon finomak, de préselésük elég macerás, főleg a centrifuga tisztítása és pakolása… Nem mellesleg az értékes rostok mennek a kukába, pedig igen jó hatással bírhatnának anyagcserénkre. Mert hiszen tény, hogy rengeteg finomított dolgot fogyasztunk, és élelmi rostok a szükségesnél jóval kisebb mennyiségben jutnak szervezetünkbe.

Nos, eme felvezetés és titokzatoskodás után következzen hát a legfinomabb napindító, a gyümölcspép. Smoothie (szmúszi) névre hallgat Amerikában, és egyre elterjedtebb Európában, sőt több nagy üzletben már nálunk is készen kapható. Költhetünk rá, de frissen a legjobb, és elkészítése kb. 3 percet vesz csupán igénybe. Vagyis a gyümölcsöt megtisztítjuk, turmixgépbe dobjuk, kevés vizet adunk hozzá, 1 percig mixeljük, pohárba öntjük és fogyasztjuk.

Ahogy minden finomságnál, itt is fontos a kreativitás, hiszen a gyümölcsöket érdemes kombinálni, lehet fűszerezni. Adhatunk hozzá joghurtot, tejet, 100%-os gyümölcslevet, de ha komplett étkezést szeretnénk kiváltani koktélunkkal, akkor akár müzlit, gabonapelyhet, magvakat is szórhatunk bele – turmixolás előtt. Érdemes kipróbálni, mert a gabonától krémes, selymes lesz a pürénk.

Gyümölcspépünk alapja lehet alma vagy narancs, ezek egész évben beszerezhetőek jó áron. Az ízesítéshez viszont érdemes mindig idénygyümölcsöket választani. Fűszerezhetünk fahéjjal, gyömbérrel, friss mentával, citrommal, akár kis borsot vagy chilit is adhatunk az italunkhoz. Minden a kombináción múlik!

Variációk

• Eper-narancs
• Ananász-kókusz (a kókuszreszeléket érdemes pár percre forró vízbe áztatni)
• Banán-alma-fahéj
• Körte-kivi
• Mangó-narancs chilivel
• Citrom-alma borssal
• Görögdinnye-eper
• Mangó-gyömbér-vaníliás joghurt
• Őszibarack-vaníliás joghurt
• Alma-aszalt szilva
• Banán-áfonya-joghurt vagy tej
• Málna-banán

Tippek

• A bátrabbak kipróbálhatják zöldségekkel is. A répa a naranccsal igen jól harmonizál, a cékla az almával, a paradicsom pedig a naranccsal alkotnak jó párost.

• Reggelire 1 pohár smoothie vajas pirítóssal vagy péksüteménnyel tökéletes. Tízóraira vagy uzsonnára dúsíthatjuk natúr joghurttal is, így krémesebb is lesz. Ha önálló, gyors reggelire vágyunk, akkor kis beáztatott gabonapehellyel, mandulával és joghurttal mixeljük a gyümölcsöket.

• Forró nyári délutánokon jéggel is összeturmixolhatjuk a gyümölcsöket, így a jégkásához hasonló frissítő, üde italt kapunk.

• Dúsíthatjuk az italunkat joghurt mellett tejjel, szójatejjel, rizstejjel is, de kísérletezhetünk kókusztejjel is.

• Ha édesebb ízre vágyunk, tehetünk bele mézet, juharszirupot, de akár mazsolát is szórhatunk hozzá.

• Ha kanalazni szeretnénk, hagyjuk sűrűbbre, ha inkább innánk, adjunk több vizet (tejet, joghurtot) hozzá.

• Fagyasztott gyümölcsöket is tehetünk bele, télen és tavasszal ez jó kis változatosságot jelent majd.

Turmixok és smoothie-k >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss