Hogyan készítsünk melegszendvicset?
Lehet egyszerű, gyors, életmentő vacsora, de baráti együttléteken is mindig nagy sikert arat, ilyenkor azért érdemes variálni és változatossá tenni a szendvicseket. A melegszendvicset lehet sütőben vagy szendvicssütőben sütni, de akár a kerti grillen is. Készíthetünk egyszerre többfélét is, kombinálhatjuk a sajtokat, a feltéteket, de gyárthatunk húsos, felvágottas vagy gombás krémet is a melegszendvicshez, ezeket akár a fagyasztóba is adagolhatjuk: életmentő vacsorák alapanyaga lehet a későbbiekben.
Az sem mindegy, nyitott vagy csukott lesz-e a szendvicsünk... Van, aki a ropogós, pirult kenyér között szereti a megolvadt sajtos tölteléket, más jobban kedveli, ha a nyitott melegszendvics tetejére rápirul a sajt. Nehéz a döntés, mert mindkettő változat igen finom...
Milyen kenyeret használjunk?
Az úgynevezett tartós kenyerek kínálata az utóbbi néhány évben gazdagodott egy csomó olyan termékkel, amit már nyugodt szívvel felhasználhatunk, ezeket akár a fagyasztóból kikapva is használhatjuk a melegszendvicshez. A kicsit szikkadtabb kenyerek is bevethetőek, mert a sütőben felfrissülnek, új életre kapnak a feltétekkel. A péksütemények között is több olyan akad, amely tökéletes alanya lehet egy-egy szendvicsnek. Ebben az olaszok élenjárók, az ő kenyereik között a ciabatta vagy a panini kifejezetten szendvicshez való, de használhatunk pitát vagy tortillát is a kicsit különlegesebb változatokhoz.
Milyen feltét kerüljön a kenyérre?
A kencék sora szinte végtelen. A jó minőségű, enyhén sós vajtól, a markánsabban ízesített fűszervajon és májpástétomon át, a házi tatárig bármi kerülhet a kenyérre. Elkeverhetünk egy kevés aszalt paradicsomot feta sajttal, vagy némi majonézt adhatunk egy adag tonhalhoz, és ezt ültethetjük a szendvicsre.
A klasszikus sonka-sajt páros mellett érdemes játszani az ízekkel és összeállításokkal. Egy kevés camembert sajtot halmozhatunk a szendvicsre, tehetünk mellé párolt gombát, vagy megszórhatjuk egy kis darált dióval. A vékonyra vágott húsos szalonna, prágai sonka, egy szeletnyi mortadella vagy egy kevés pulykasült is jól megállja a helyét, de bármilyen maradék sült húsból kerülhetnek vékony szeletek a kenyérre.
A zöldségek közül a paradicsom szinte kötelező eleme a szendvicseknek. Kellemes íze, illata mellett nem utolsó sorban biztosítja a szendvics nedvességtartalmát is. A szendvicssütőkben készített, 2 szelet kenyér közé zárt összetevők sorába is érdemes beletenni. A rukkola szintén kedvelt hozzávaló, de izgalmassá teszi a melegszendvicset egy szelet alma vagy körte is, mindkettő jól illik a sajtokhoz.
Milyen sajtot válasszunk a szendvicshez?
A feltéttel rendelkező szendvicsre javasolt félkemény vagy kemény sajtokat tenni. A kemény sajtok könnyen szelhetők, reszelhetőek, sülés közben pedig jól összetartják az alattuk levő, kenyérre púpozott hozzávalókat. Jó választás lehet egy kis gouda, emmentáli, cheddar, comté és a lágy, ámde remek ízű füstölt scamorza, de ha megfelelően fűszeres és karakteres a feltét, a trappista is tökéletes lesz.
Hogyan fűszerezzünk?
Fűszerezzük bátran a szendvicset. A zöldfűszerek minden esetben izgalmas kiegészítői a pástétomoknak és a többi feltétnek is. Friss zöldfűszer esetén érdemes közvetlenül a sajt alá rejteni a fűszert, hogy a sülés közben minél jobban hozzáadhassa gazdag aromáit a feltéthez.
Természetesen a só és bors mellett szerepet kaphat a húsokhoz a római kömény, a sajtok mellé a szerecsendió, de nyugodtan kísérletezhetünk a curryvel is.
Gyors vacsora a szendvicssütőből
Hozzávalók személyenként:
- 2 szelet formakenyér (lehetőség szerint valamilyen magos kivitel)
- 2 vékony szelet comté sajt
- 2 vékony karika paradicsom
- 3 szelet olasz kolbász
- friss bazsalikom
- kevés kakukkfű
- vaj
Elkészítés:
- A kenyerek felszínét vajjal megkenjük. Az egyik kenyérre ráhalmozzuk a felvágottat, tetejére tesszük a vékonyra metélt bazsalikomot és egy kevéske kakukkfüvet. Erre helyezzük a paradicsomkarikákat, gondosan betakarjuk a sajttal, végezetül ráfordítjuk a másik szelet kenyeret.
- Az előmelegített szendvicsütőbe teszem, és hagyom, amíg szép színesre sül. Ha ügyesen pakolom az alapanyagokat, akkor a sajt összefogja a két szelet kenyeret, és a töltelék nem csak kellemesen megpárolódik, de még csak össze sem keni a sütőt.
Baráti szendvics vacsora
A félbevágott ciabattát megkenjük egy kevés házi májpástétommal, vagy jó minőségű májkrémmel, amit előzőleg kikeverünk egy kis vajjal. A krém tetejét megszórjuk egy kevés finomra metélt snidlinggel, ízlés szerint egy kis reszelt parmezánnal és 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.